Jidiš instituto kvietimu Lietuvoje viešintį Y. Stromą išgarsino ne tik filmai, kuriuos turės progos pamatyti Vilniuje rengiamo Jidiš filmų festivalio žiūrovai. Menininkas kuria muziką, groja smuiku, rašo knygas, scenarijus, rengia fotografijų parodas.

Nešinas kuprine, fotoaparatu ir smuiku Y. Stromas apkeliavo atokiausius Centrinės ir Rytų Europos miestelius, fiksuodamas žydų ir čigonų gyvenimus.

"Šis režisierius labai nuosekliai renka ir dokumentuoja buvusios sovietinės erdvės žydų, čigonų kultūros likučius", - Eltai sakė kino centro "Skalvija" vadovė Živilė Pipinytė.

Pasak kino kritikės, ypač daug vertingos dokumentinės medžiagos apie žydų gyvenimą sovietų imperijoje yra Y. Stromo filme "Lechaim, draugas Stalinai!", kurį ketvirtadienį "Skalvijos" kino centre žiūrovams pristatys pats režisierius.

2002 m. sukurtas filmas pasakoja apie Sibire "tautų tėvo" įkurtą žydų autonominę sritį - Birobidžaną. Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje rodytas dokumentinis pasakojimas atskleidžia Josifo Stalino propagandinės akcijos mechanizmą, įsukusį ieškančius "pažadėtosios žemės".

Pirmadienį Jidiš filmų festivalyje Y. Stromas pristatys ir 1996 m. sukurtą kino pasakojimą apie holokaustą išgyvenusį Ukrainos žydą Zevą Carpatį, kuris prisimena genocido niokotą čigonų tautą.

Kino juostą apie liturginės žydų ir čigonų muzikos atlikėją ir kompozitorių Leopoldą Kozlovskį sukūręs menininkas pats tebegroja klezmerį. Šios muzikos tradicijas Y. Stromas primins jau 7 vasarą Vilniuje rengiamos jidiš kalbos ir kultūros programos dalyviams, visam mėnesiui į Vilnių suvažiavusiems iš 16 pasaulio šalių.

Trečią kartą "Skalvijos" kino centro ir Jidiš, Lenkų kultūros ir Gėtės (Goethe) institutų rengiamas Jidiš filmų festivalis - plačiajai visuomenei skirta Jidiš kalbos ir kultūros programos dalis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją