Čia žydi alyvų medžiai, iš kurių uogų spaudžiamas puikus aliejus. Kalnuose driekiasi vynuogynai, leidžiantys pagaminti savito skonio graikišką vyną. Kvapnūs citrinmedžiai veda auksinius vaisius, kurių aromatas pasklidęs po visą Graikiją. Jūroje veisiasi gausybė įvairios žuvies ir moliuskų, todėl pakrantės kavinėse gausu žuvies, keptos ant grilio, troškintos ar dar kitaip paruoštos.

Pagrindinė mėsa, iš kurios dažniausiai ruošiami graikiški patiekalai, yra aviena. Kasdieniam valgymui aviena yra troškinama kartu su įvairiomis daržovėmis arba kepama ant iešmo. Kiauliena, jautiena ir žvėriena yra marinuojama ir kepama ant grilio. Graikiškoje virtuvėje populiarūs įvairūs mėsos ir daržovių deriniai, dažnai pagardinti citrinų padažu Avgolemono arba pomidorų padažu su cinamonu.

Vienas iš tradicinių graikiškų patiekalų yra Moussaka, sluoksniuojamas iš baklažanų arba cukinijos ir česnakinio mėsos padažo bei apkepamas kiaušinių kremu.

Graikai savo virtuvės neįsivaizduoja be salotų ir sūrio. Daržovių salotos yra gausiai užpilamos alyvų aliejumi ir pabarstomos šviežiais prieskoniais: peletrūnais, mėtomis, bazilikais ir krapais. Vietoj šviežių daržovių dažnai yra naudojamos marinuotos daržovės. Fetos, Romano ir ypač Kasseri sūriai valgomi su namine grūdų duona, salotomis arba tarkuojami ant daržovių ir makaronų patiekalų.

Be abejonės, Baklava yra populiariausias graikų desertas. Tai sluoksniuotas pyragaitis, apibarstytas riešutais ir apipiltas medumi. Visi graikų desertai yra gana saldūs ir „riebūs”. Jie patiekiami ne tik kaip desertas po valgio, bet ir kaip atskiras pavakarių patiekalas kartu su tiršta graikiška kava. Švieži vaisiai – figos, apelsinai, obuoliai ir melionai – dažniausiai valgomi po vakarienės.

Lietuvoje graikiški patiekalai nėra plačiai paplitę, kaip, tarkim, itališki. Tačiau kiekvienas lietuvis tikrai rastų kažką skanaus ir įdomaus graikų virtuvėje.

Graikiškos virtuvės žodynėlis

Avgolemono

Kiaušinių ir citrinų mišinys, naudojamas kaip padažas arba sriubos pagrindas.

Kasseri

Aštroko skonio grietinėlės sūris.

Kefalotiri

Kietas sūdytas sūris, tinkamas tarkuoti.

Manouri

Minkštas nesūdytas sūris, pagamintas iš avių ar ožkų pieno išrūgų ir patiekiamas su vaisiais.

Pilafi

Ryžiai, išvirti sultinyje ir pagardinti svogūnais bei prieskoniais.

Ouzo

Anyžių skonio bespalvis alkoholinis gėrimas.

Pikantiška menkė pomidorų ir česnakų padaže (4 asmenims)

Ingredientai:

1 skardinė pjaustytų marinuotų pomidorų,

2 šaukšteliai citrinų sulčių,

2 šaukšteliai česnakinės druskos,

2 šaukšteliai alyvų aliejaus,

truputis maltų juodųjų pipirų,

700g menkės filė.

Stikliniame inde (tinkamame kepti orkaitėje) sumaišykite pomidorus, citrinų sultis, česnakinę druską, alyvų aliejų ir pipirus. Ant šio mišinio sudėkite menkės filė (vienu sluoksniu) ir ant viršaus pašlakstykite pomidorų mišiniu. Kepti penkiolika minučių orkaitėje.

Graikiškos vištienos salotos (6 asmenims)

Ingredientai:

3 puodeliai pjaustytos virtos vištienos,

2 nulupti ir smulkiai pjaustyti agurkai,

1 puodelis pjaustyto fetos sūrio,

2/3 puodelio pjaustytų juodųjų alyvų,

1/4 puodelio kapotų šviežių petražolių,

1 puodelis majonezo,

2 skiltelės smulkiai kapoto česnako,

1/2 puodelio paprasto neriebaus jogurto,

1 šaukštas kapotų šviežių peletrūnų,

1 galvutė pjaustytų salotų lapų.

Dideliame dubenyje sumaišykite vištieną, agurkus, fetos sūrį, alyvas ir petražoles. Kitame inde sumaišykite majonezą, česnaką, jogurtą ir peletrūnus. Gautą masę sumaišykite su vištienos mišiniu ir viską užpilkite ant salotų lapų.