Na, tikriausiai pradėti planuoti derinius kitiems metams ir, žinoma, pasimokyti iš savo klaidų. Yra ir kita išeitis, gerokai malonesnė ir garantuojanti pačios mažiausios paklaidos tikimybę. „Sudėlioti gėlynai“ – kas gi daugiau, jei ne vazonų, kitų indų kombinacijos sodo gilumoje?!

Pabodo – pastūmei į šoną

Gausios vazonų ir kitokių indų kompozicijos atkreipia dėmesį ne į save, bet į išdėstymą. Jos labiausiai tinka tuomet, kai norima pabrėžti apželdinimo augalais svarbą. Vazonai tokiu atveju tampa tik pagalbine priemone, o ne puošybos akcentu. Dažnai augalai juos beveik užmaskuoja, padėdami kurti naujas formas. Vienaip jie driektųsi lysvėje, kitaip – induose, pakelti virš žemės.

Kita vertus, mažas pakraštėlis išlindusių vienodų pintų krepšių, oro sąlygų paveiktų molinių vazonėlių ar ryškių glazūruotų puodų taip pat gali gerokai pakeisti kompozicijos vaizdą, sukelti neįprastą įspūdį.

Vis dėlto svarbiausia, kad seną, nepatikusią ar ne visai vykusią kompoziciją be vargo atnaujinsite. Perstumdysite vazonėlius, pakeisite juos (palikdami augalus), sukomponuosite kitoje vietoje – galimybių šulinys neišsemiamas, kad tik sodo kampelis taptų būtent toks, kokį įsivaizduojate.

Komponavimo įvairovė

Pirmiausia apsispręskite dėl komponavimo principo. Jis labiausiai lems „migruojančio“ gėlyno išvaizdą. Naudodami skirtingų formų, medžiagų, glazūrų, spalvos indus, turėsite dėti daugiau pastangų, kad kompozicija neatrodytų atsitiktinė. Tos pačios medžiagos ir formos indai suteiks vaizdui ritmiškumo, o jų pakartojimas nuteiks žaismingai.

Darniai atrodo ir skirtingų formų, bet vienodos medžiagos ir spalvos indai. Skirtingas jų aukštis kompoziciją paaukštins ir padarys sudėtingesnę.

Galima dalį indų komponuoti ant žemės, kitus – aukščiau, ant specialios pakopos ar stalelio. Tokiu atveju jie taps labiau matomi, svarbesni.

Vienodi indai atrodo žaismingai. Pakartojimas kompozicijai suteikia įspūdingumo.

Pintuose krepšiuose besipuikuojančios pavasarinės gėlės žada trumpą, tačiau labai žavų pasigėrėjimą žydėjimu. Jei Jūsų tikslas – apželdinti sodą kuo ilgiau žydinčiais augalais, šis variantas netenkins. Tačiau jei trokštate įspūdžio, tuo ir žavaus, kad neilgo, išbandykite tokį komponavimo būdą. Įkurkite poilsio kampelį. Ant kėdės nebūtina sėstis, galbūt ji – tiesiog dėmesio centras.

Žiūrint iš viršaus – tiesiog žavus ryškiaspalvis gėlynas, iš arčiau ir įdėmiau – originali vazoninių augalų kompozicija. Nepakeičiama, nes lengvai, tarsi kortų namelis, beveik akimirksniu išardoma ir išdėliojama kitaip. Žavi, gyva dėlionė. Ar kada pagalvojote, jog ir suaugęs užsiimsite šiuo maloniu žaidimu?! Vazonai padės kurti kompoziciją toliau: derinti didesnius ir smulkius akmenis, tuščius vazonėlius, lentas.

Tos pačios medžiagos, tačiau skirtingos formos indų komponavimas suteiks daugiau galimybių. Augalai, išdėstyti skirtingu aukščiu, praplės kompoziciją, leis atsirasti perspektyvai. Žemiausius ir mažiausius augalus sodinkite kompozicijos priekyje, kad jų neužgožtų didieji. Užnugaryje netrikdomi galės puikuotis grakštūs vilkdalgiai. Tokiai kompozicijai efektingumo suteiks fonas – raudonų plytų siena, deramai susiliejanti su sodrios purpurinės spalvos vazonais. Ar žinote geresnį būdą tuščiam ir nuobodžiam sienos vaizdui pagyvinti?

Pliką mūro sieną vidiniame kiemelyje pridengti galima įvairiai, atrandant tokią „draugiją“, kuri ne tik negadintų vaizdo, bet ir atskleistų savo gerąją pusę. Vienas iš paprastų, bet efektingų būdų – derinti įvairiausius vazonus. Vieni paryškins mūro faktūrą, kiti suteiks spalvingumo. Tačiau ne mažesnis dėmesys skiriamas ir augalams. Pagal lapus jie derinami itin kruopščiai.