Šių metų festivalyje sulauksime svečių iš Portugalijos, Čekijos, Rusijos, Estijos bei Ukrainos. Ypatingos viešnios teisėmis į trijų dienų renginių ciklą atvyksta ir Švedijos šiaurėje gyvenanti samių genties palikuonė Asa Simma.

Ji folkloro gerbėjams pristatys ypatingą dainavimo būdą – šamaniškąjį „joikinimą“. Tarp keturiolikos festivalio dalyvausiančių Lietuvos kolektyvų iš Palangos, Telšių, Zarasų, Sedos, Šilutės, Nidos ir Klaipėdos – trys prestižinių „Aukso paukštės“ apdovanojimų laureatai.

Penktajame festivalyje „Parbėg laivelis“ yra net dvi naujovės. Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centre kelioms dienoms įsikurs kūrybinės dirbtuvės, kuriose, anot projekto kuratoriaus Rimanto Sliužinsko, bus demonstruojama, kaip gaminami muzikos instrumentai, jais bus grojama, nagrinėjama tradicinė apranga, mokoma dainavimo.

Festivalyje taip pat pirmąkart akcentuojamas kulinarinis paveldas – šventės svečiai po atviru dangumi gamins tradicinius valgius. „Ukrainiečiai ruoš virtinukus su vyšniomis, o portugalai, nors ir norėję viešai skersti paršiuką bei specifinių apeigų metu jį doroti, apsiribos saldžiųjų skrudintų ryžių gaminimu“, - pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė.

Festivalio jomarke autentiškais valgiais prekiaus ir kulinarinio paveldo fondo ženklą turintys lietuviai.

Prieš dešimt metų gaivinti pradėta Klaipėdos jomarko tradicija pagaliau priartėjo prie kulminacijos. „Apie šimtą amatininkų ne tik prekiaus iš anksto pagamintais rankdarbiais, aukštaitišku alumi bei medumi, iš įvairių Lietuvos rajonų atgabenta duona, bet žiūrovų akyse lipdys iš molio, aus, droš, riš verbas, lies žvakes iš natūralaus vaško“, - teigė festivalio meno vadovė Valerija Jankūnaitė. Jų darbą galima bus stebėti ir didžiuliame aikštėje šalia „Meridiano“ įtaisytame ekrane.

Pasak renginio režisierės Aušros Latonienės, apie festivalio pradžią svečiams paskelbs Danės upe atplaukiantis papuoštas senasis kurėnas. Ankstesniais metais „Parbėg laivelis“ po savo sparnu buvo priglaudęs ansamblius iš Graikijos, Japonijos, Norvegijos, Anglijos, Kroatijos, Vokietijos.

Apie platų festivalio pripažinimą byloja ir tas faktas, jog jis yra įtrauktas į Tarptautinės liaudies meno organizacijos prie UNESCO renginių kalendorių.