Su dabartiniu mylimu vyru ir džiaugsme, ir varge gyvename jau daugiau nei aštuonerius metus ir jau dukart turėjome galimybę pasidalinti savo patirtimi piršliaudami draugų vestuvėse.

Pirmosios mano vestuvės įvyko prieš vienuolika metų. Buvo viskas: dviejų dienų tėvų organizuotos šventės dviejose vietose, bažnyčia, santuokų rūmai, pora piršlių, pora svotų, pulkas asistentų, išpirkimai, papirkimai ir visi kiti vestuviniai išsišokimai... Pavargome.

Puotos pabaigoje buvome suirzę ir išsekę. Taip ir gyvenome... Užtat antrosios tuoktuvės jau buvo kitokios – viską paėmiau į savo rankas ir šventę organizavau pati. Buvo linksma, gera ir įsimintina! Štai tie aspektai, kuriuos paminiu visiems, kas ruošiasi tuoktis.

1. Organizuokitės šventę SAU! Jei bandysite įtikti visiems ir kiekvienam, pamiršite, ko norite patys.

2. Organizuokite linksmą dieną – taip prisiminsite ją ir po 50-ies metų.

3. Iš anksto susidėliokite dienos planą pagal laiką, norus ir vizijas – taip sutaupysite laiko ir išsigryninsite prioritetus.

4. Paprašykite pagalbos piršlių arba liudininkų – taip tuoktuvių dieną bus lengviau susitvarkyti su tam tikrais techniniais dalykais ir bus mažiau progų susigadinti nuotaiką. Pvz.: piršlys gali būti atsakingas už transportą (bei turėti atsarginį variantą), salės puošybą, o piršlienė – už gėlių, puokščių atgabenimą, dokumentus, žaidimus, o gal net visą šventės scenarijų. Tik nepamirškite jiems tvirtai išdėstyti, ko būtent norite ir aptarti planų.

5. Jei šventę ves piršliai, įspėkite juos apie visas „sunkinančias aplinkybes“ – neprigirdinčią močiutę, nesutariančias pusseseres, neturintį vairuotojo pažymėjimo pusbrolį ar alkoholio nevartojantį dėdę – taip išvengsite nemalonių nesusipratimų žaidimų ar raginimų metu.

6. Iš anksto suderinkite (arba paprašykite tai padaryti piršlių) vestuvių scenarijų su muzikantais – taip išvengsite netikėtumų ir maišalynės, kai muzikantai ir piršliai nespėja kalbėti vieni per kitus ir vestuvių puota virsta kalbų vakaru.

7. Būtinai aptarkite su muzikantais muzikos stilių – tai turės bene didžiausios įtakos šventės atmosferai!

8. Susitarkite su operatoriumi – bus parodomasis ar natūralus vestuvių filmas... Išvengsite nereikalingų pasistumdymų ir pakartojimų.

9. Važiuokite jums mielu, patinkančiu automobiliu, o ne tuo, kuris tuo metu madingas ar kurį įsiūlė „per pažįstamus“ – bus ir pigiau, ir smagiau.

10. Nebijokite susitepti, „suplyšti“, dalyvauti žaidimuose, kvailioti – tą dieną jums viską galima daryti! Tai bus nepamirštama!

11. Dar kartą paskaitykite pirmąjį punktą, nes jis – pats svarbiausias!

Ne visus šiuos punktus įgyvendinau savo vestuvių metu, tačiau daugumą – tikrai. Kadangi antrosiose vestuvėse piršlių nebuvo, o buvo liudininkai, šventės eiga visiškai priklausė nuo manęs. Į namuose organizuojamą šventę pakvietėme apie 30 artimiausių giminaičių ir draugų. Jautėmės laisvi, atsipalaidavę ir ramūs, žinodami, kad nereikės mokėti už dūžius ir lūžius.

Muzikantams pinigų neužteko, todėl pasinaudojome muzikiniu centru, iš anksto nusipirkę keletą linksmos muzikos diskų lietuvių, anglų, rusų ir net lenkų kalbomis. Automobilio nenuomojome – važiavome liudininko vairuojamu ir liudininkės išradingai papuoštu senuku Volvo, kurio numerių skaičiai iki šiol, peržiūrint nuotraukas, kelia šypseną – 007. Smulkmena, bet malonu. Buvo puokštės ir keliaraiščio metimas, šokiai po atviru dangumi iki paryčių ir juoko dozė, žaidžiant žaidimus. Esmė ne tame, kiek išleidome pinigų, o tame, kad jautėsi šventė ir buvo gera...

Gera ir piršliauti - tai galimybė įpūsti linksmo vėjo į artimų, brangių žmonių šventę ir pagelbėti jiems tokiu svarbiu bei atsakingu gyvenimo momentu. Ruošiantis šiai dienai, būtina atsižvelgti į jaunavedžių norus ir asmenines savybes, nes tai - sėkmingai organizuotos vestuvių puotos garantija. Manau, kad piršliauti vestuvėse – dar didesnė atsakomybė, nei būti jaunavedžiais... Piršlių pareiga, kad jaunieji, prisiminę savo vestuves, neprisimintų klaidų, kurių nenorėtų pakartoti. Juk taip gera daryti gera!

Snieguolė K.

******
Visų būsimųjų nuotakų vardu dėkojame už patarimus, o jus taip pat raginame pasidalinti savo patirtimi - dalyvaukite konkurse „Klaidos, kurių nekartočiau besiruošdama/-s vestuvėms“ ir laimėkite kvietimą (dviems, su nakvyne) praleisti SPA viešbutyje „Belvilis“!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją