Gyvenamąją patalpą neatpažįstamai pakeis ir didesnės erdvės pojūtį suteiks spalvos, dekoro elementai ir tinkamai parinktas apšvietimas. Vizualus erdvės pojūtis sukuriamas labai paprastai – žaidžiant spalvomis ir ornamentais.

Pavyzdžiui, pakabinamos lubos ir tinkamas apšvietimas padeda sukurti aukštos patalpos įspūdį. Panašų efektą sudaro intensyvios spalvos laku ar dažais nudažytos grindys. Tačiau su spalvomis derėtų būti labai atsargioms ir atsižvelgti į kai kuriuos niuansus.

Pavyzdžiui, per daug žydros spalvos erdvėje sukuria per daug intensyvią erdvės iliuziją, dėl ko žmogus ima jaustis nepatogiai. Geltona spalva menkina saugumo jausmą, nors erdvei ir suteikia laisvės bei lengvumo įspūdį.

Šviesūs ir šalti pilkai melsvos, šviesiai žalios spalvų tonai puikiai tinka mažiems kambariams. O šilti, pasteliniai atspalviai ar ryškūs tonai – idealiausi erdviai patalpai. Vizualiai didesnės erdvės pojūtį galima sukurti žaidžiant skirtingomis vertikaliomis ir horizontaliomis spalvinėmis figūromis.

Pavyzdžiui, horizontalios linijos vizualiai pratempia kambario erdvę į plotį. Tačiau tokios linijos vizualiai žemina lubas. Vertikaliomis linijomis margintos sienos palieka erdvės ir aukštų lubų įspūdį, tačiau kambario plotas atrodo mažesnis nei iš tikrųjų. Todėl tiek su vertikaliomis, tiek su horizontaliomis linijomis ant sienų persistengti nevertėtų. Be to, būtina aiškiai suvokti, kokio efekto vienais ar kitais raštais siekiame.

Būtina žinoti, kad smulkūs ornamentai erdvę vizualiai didina, o stambūs – mažina. Balti ornamentai tamsiame fone erdvę „išpučia“. Languoti ar dryžuoti sienų marginimai bei sienų apmušalai su pasikartojančiais motyvais kambario erdvę bet kokiu atveju vizualiai keičia – vienspalvių tonų efektas kur kas mažesnis. Vertikalių linijų motyvai interjere – puikus būdas paaukštinti erdvę. Vizualiai erdvę padidinsime žaisdamos piešiniais ir reljefais. Tokia optinė apgaulė efektyviai paaukština lubas.

Sienų raštai turi derėti su gyvenamosios erdvės dydžiu, tai reiškia, kad visi sienų piešiniai turi atitikti tiek erdvės plotą, tiek gyventojų ūgį – idealiausia, jei piešiniai sienas puošia gyventojų akių lygyje. Jei erdvės lubos žemos, sienoms derėtų rinktis šviesias spalvas, o jų sankirtas papuošti grafiniais piešiniais.

Ekspertai teigia, kad žmonės dažniausiai pageidauja vizualiai padidinti svetainės, vonios kambario erdvę. Neretai siekiama optine apgaule sukurti erdvesnės baseino ar oranžerijos erdvės įspūdį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)