Nepaisant gyvenimo santuokoje ar su partneriu, dauguma motinų skundžiasi, jog dažnai jaučiasi kaip vienišos motinos.

"Niekas nepaskambino ir neklausė mano nuomonės, tačiau būčiau atsakiusi panašiau, - sako „Time“ žurnalistė Bonnie Rochman. - Tikrai nėra taip, kad nemyliu ar nevertinu savo vyro, tačiau kaip dauguma apklaustųjų motinų, jaučiuosi atsakinga už didžiąją dalį mūsų namų ruošos. Jis plauna indus ir sudėlioja vaikų pietus. Aš gaminu maistą, valau ir plaunu gausybę nešvarių drabužių, nuvežu vaikus į mokyklą ir juos pasiimu, planuoju jų užklasinę veiklą ir mūsų šeimos socialinį gyvenimą. Bet štai kuo skiriuosi nuo tyrimo respondenčių: aš mielai perleisčiau valgių planavimą ir krūvas purvinų skalbinių savo vyrukui, tuo tarpu jos to nedarytų".

Daug moterų skundžiasi, bet jos kartu praleidžia progą įvesti tam tikrą kontrolę. Dvi iš trijų apklaustų moterų sakė, kad dėl nelygaus tėvystės galių pasiskirstymo jos neapkenčia savo partnerių, tačiau per prievartą daryti visus buitinius darbus joms yra "ypatinga pareiga".

„Mumyse tiesiogine prasme yra įaugęs noras būti supermamomis, ir tas jausmas dažnai sustiprėja dirbančioms motinoms, kurios jaučia papildomą kaltę, kad yra toli nuo savo vaikų daug valandų kiekvieną dieną, – sako thebump.com vyriausioji redaktorė Carley Rodney. – Kai jos turi galimybę tapti mamomis, atsisakyti bet kokios kontrolės gali būti gana skausminga“.

Tyrimas atskleidė, kad 92 procentai dirbančių mamų ir 89 proc. namuose vaikus auginančių jų kolegių jaučiasi prastai dėl joms tenkančių darbų gausos, namų ūkio išlaikymo ir tėvystės. Dėl to daugiau nei 60 proc. jų skundžiasi, jog tėvystės lėktuvą vairuoja vienos.

Nuo to, ar moteris dirbo kaip profesionalė, ar likdavo namie rūpintis savo vaikais, nebuvo jokio skirtumo, kaip motinos suvokdavo joms tenkančią atsakomybę už buities pareigas.

Tiek dirbančios, tiek namuose liekančios motinos teigia esančios atsakingos už tokius dalykus, kaip skalbiniai, apsipirkimas, maisto gaminimas, valymas, vaikų prausimas, maitinimas, rengimas ir jų pramogos.

Tai nėra tik jų mąstymo išraiška. Ne pelno siekiančios organizacijos „Families and Work Institute“ rodo, kad 2008-aisiais tėvai praleisdavo tris valandas darbo dienos su savo vaikais, kurie yra jaunesni nei 13 m. Valandą daugiau jie skirdavo 1977-aisiais, tačiau tai vis tiek neprilygdavo toms 3,8 valandoms, kurias motinos praleisdavo su savo vaikais.

Iš 1259 apklaustų moterų 91 proc. buvo susituokusios, o 9 proc. turėjo partnerį, su kuriuo gyveno. Dirbančios motinos sudarė 68 proc. respondenčių (54 proc. dirbo visą darbo dieną), likę 32 proc. save įvardijo kaip auginančias vaikus namie.

Disciplina buvo viena sritis, kur motinos paprastai nesmerkdavo savo partnerių. Įdomu tai, kad tiek mamos, tiek tėveliai lygiai pasidalindavo pareigą išmokyti vaikus atskirti gėrį nuo blogio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją