Negalutiniais centrinio banko duomenimis, sausio-birželio mėnesiais grynasis kapitalo nutekėjimas sudarė 5,5 mlrd. JAV dolerių, palyginti su 3,9 mlrd. dolerių grynosiomis įplaukomis, užfiksuotomis per tą patį 2003 metų laikotarpį.

Centrinio banko interneto svetainėje "www.cbr.ru" teigiama, kad patikslinus pirmojo ketvirčio duomenis kapitalo nutekėjimo rodiklis pasikeitė 200 mln. JAV dolerių ir sudarė 4,4 mlrd. dolerių. Centrinis bankas nekomentavo, kodėl duomenys taip smarkiai pasikeitė.

"Renaissance Capital" analitikas Pavelas Mamajus sakė, jog dideles pirmojo 2003 metų pusmečio įplaukas lėmė ženklios įmonių investicijos. "Atrodo, kad dėl didesnės politinės rizikos įmonės neskuba investuoti daugiau", - teigė analitikas.

Praėjusiais metais grynasis kapitalo nutekėjimas iš Rusijos sudarė 2,3 mlrd. JAV dolerių. Didžioji dalis nutekėjimo buvo užfiksuota po spalio mėnesio, kai buvo suimtas stambiausias "Yukos" akcininkas M. Chodorkovskis.

Vėliau federalinė mokesčių tarnyba pateikė ieškinį, esą "Yukos" už 2000 metus nesumokėjo 3,4 mlrd. JAV dolerių mokesčių. Ketvirtadienį naujienų agentūra "Interfax" paskelbė, kad mokesčių tarnyba pareiškė kitas, taip pat 3,4 mlrd. JAV dolerių dydžio, pretenzijas už 2001 metus.

Kovo mėnesį Rusijos finansų ministras Aleksejus Kudrinas teigė, jog šiemet šalis gali pirmąkart užfiksuoti grynąsias kapitalo įplaukas, sudarysiančias 3-4 mlrd. JAV dolerių.

Tuo tarpu P. Mamajus tvirtino, kad naftos bendrovės vengia investuoti daugiau lėšų dėl riboto Rusijos eksporto naftotiekių, kuriais nafta tiekiama į pelningas Vakarų rinkas, pajėgumo. Investuoti nenorima ir dėl naujų, nuo birželio vidurio įsigaliojusių, rinkos reguliavimo taisyklių, kuriomis centrinis bankas išsikovojo teisę įpareigoti užsienio bendroves Rusijoje laikyti dalį trumpalaikių investicijų.

Centrinis bankas dar nepradėjo apribojimų įgyvendinti, tačiau praėjusiais metais tvirtino nerimaująs dėl spekuliacinių lėšų, investuojamų į Rusijos vietines obligacijas ir į brangstantį rublį, kiekio.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją