Vos kelių mėnesių sulaukusiam Mildos sūnui Vėjui gydytojai diagnozavo konjunktyvitą – akių junginės uždegimą, kuris sunkesniais atvejais gali sukelti ragenos uždegimą. Prognozės nedžiugino, todėl M. Bartašiūnaitė su sutuoktiniu apsilankė ne vienoje klinikoje. Gydytojai siūlė gydymą antibiotikais, įvairiais tepalais, tačiau liga tuo metu jauniems tėvams atrodė neįveikiama.

„Vėjas konjunktyvitu sirgo pusę metų, nuo gimimo. Akys siaubingai pūliavo, kiekvieną rytą vaikui prabudus, jas reikėdavo mechaniškai praplėšti, išvalyti. Įsivaizduojate, ką jis jautė ir kaip tai atrodė? Nebežinojome nė ką daryti. Jau buvo suplanuota ir operacija“, – naujienų portalui DELFI pasakojo M. Bartašiūnaitė.

Kai Vėjas buvo keturių mėnesių, gydytojai pasiūlė operuoti akis vaikui sulaukus šešių mėnesių. Anot pašnekovės, kai ji su vyru išvydo, kokiomis priemonėmis turėjo būti atlikta operacija bei kokio dydžio adatomis turėjo būti išvalytos sūnaus akys, nebežinojo, ko dar galėtų griebtis idant išvengtų intervencijos. Tuo metu, kai jaunieji tėvai turėjo priimti sprendimą dėl sūnaus gydymo, Trakuose (Trakuose gyvena ir M. Bartašiūnaitės šeima – aut. past.) vyko miesto šventė, kurioje dalyvavo ir žolininkė Adelė Karaliūnaitė.

Trakų dienose apsilankė ir M. Bartašiūnaitė drauge su vežimėlyje sūpuojamu Vėju. Žinoma moteris tuomet ieškojo įvairių žolelių ir visai atsitiktinai sutiko A. Karaliūnaitę. Išvydusi pusės metų kūdikėlio, sūpuojamo vežimėlyje, akis, žolininkė pasiteiravo, kuo šis serga.

„Nuo žolelių pajuodusiomis rankomis ji pagriebė vaiką, iškėlė iš vežimėlio, nunešė už namelio kampo, pasisodino, į rankas pasiėmė bronzinį apeigų strypelį, pridėjo jį vaikui prie kaktos, prie smilkinio, kažką pašnibždėjo ir pasakė, jog turi pasveikti“, – apie sūnaus gydymą kalbėjo M. Bartašiūnaitė.

Vos parsivežusi į namus sūnų, M. Bartašiūnaitė pastebėjo, jog ligos kaip nebūta, tačiau su nekantrumu laukė ryto, kuomet planavo kūdikį maudyti. Esą po maudynių labiausiai išryškėdavo vaiką kankinusios ligos simptomai.

„Ryte vaikas abiem akytėm tik klapt ir atsimerkė. Jokių pūlių, ligos nė kvapo. Antgamtinės A. Karaliūnaitės galios išgelbėjo sūnaus regėjimą. Negalėjau tuo patikėti. Paskambinau vyrui ir liepiau nupirkti tortą Adelei. Ieškojome jos, tačiau tuo metu jau neberadome“, – sūnaus išgijimo istoriją prisiminė M. Bartašiūnaitė.

Milda sakė iki šiol besijaučianti dėkinga žinomai žolininkei už sūnaus išgydymą, kai tradicinė medicina siūlė vienintelę išeitį – operaciją.

Kadangi M. Bartašiūnaitės sūnus dar ir šiandien sunkiai kalba, žurnalistė ir TV projektų dalyvė vėl nutarė pagalbos kreiptis į A. Karaliūnaitę. Šįkart moteris ryžosi dalyvauti apeigose ant Raginėnų piliakalnio.

„Nuo plokščiapadystės iki onkologinių susirgimų – toks platus ligų spektras buvo išvardintas per mėnulio užtemimą prašant gamtos dievų ir deivių pagalbos. A. Karaliūnaitė subūrė žmonių grupelę, kurią palydėjo ant visiškai civilizacijos nepaliestų Raginėnų piliakalnių, kur augo vertingos vaistažolės bei pūpsojo milžiniški akmenys“, – DELFI pasakojo M. Bartašiūnaitė.

Apeigų metu Adelė susirinkusiuosius mokė pasisemti sveikatos iš ramybę spinduliuojančios aplinkos, prisikviesti laimę, per kerpes išpūsti iš savęs ligas, padėkoti saulei už dieną ir paprašyti mėnulio trokštamų dalykų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)