Prieš trejus metus įsiveržęs į Lietuvoje vykstančių profesionalios muzikos vasaros festivalių būrį, „Paežerių dvaro festivalis“ iš karto pelnė ne tik muzikos mylėtojų, bet ir muzikos kritikų simpatijas ir teigiamus įvertinimus – festivalis visuomet turi koncepciją, pateikia klausytojams įdomias kamerinės muzikos programas bei menų sintezės projektus, suburia aukšto meistriškumo atlikėjus, puoselėja profesionalumą. 2009 –ųjų ir 2010 –ųjų metų festivaliuose dalyvavo unikalus, specialiai festivaliui susibūręs styginių instrumentų ansamblis – „Paežerių dvaro festivalio oktetas“, kuriame giežė vieni geriausių Lietuvoje kamerinės muzikos atlikėjų.

„Šią tradiciją dėl riboto finansavimo tenka trumpam sustabdyti, tačiau džiugu, kad kitas sumanytas idėjas su geranorišku muzikos atlikėjų bei kitų menui ir muzikai neabejingų žmonių pagalba pavyks įgyvendinti“, – teigia viešosios įstaigos „Musicus ictus“ direktorė Eglė Strimaitienė.

Ketvirtasis Paežerių dvaro festivalis dedikuojamas neeiliniam ir unikaliam Lietuvos menininkui – dailininkui ir kompozitoriui M.K.Čiurlioniui. 2011 metais minimos 100 –osios M.K.Čiurlionio mirties metinės. Tarsi „Čiurlionio muzikos savaitė“ – keli festivalio koncertai bus skirti vien tik šiai asmenybei pagerbti – tai muzikinės, edukacinės pianistų Sonatos ir Roko Zubovų dueto bei smuiko ir fortepijono dueto „Duo Strimaitis“ ir aktoriaus Petro Venslovos programos „M.K.Čiurlionio pasaulis“ ir „Eskizai M.K.Čiurlioniui“, „M.K.Čiurlionio muzikos savaitės“ užbaiga Alytaus styginių kvarteto programa – „Nuo J.S.Bacho iki M.K.Čiurlionio“.

Toliau festivalyje trio „Grazioso“ su dainininke Joana Gedmintaite kvies pasinerti į „Svajonių sūkurį“, vyrų vokalinis ansamblis „Quorum“ keliauti su muzika per epochas nuo renesanso iki džiazo, dainininkas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, profesorius, maestro Virgilijus Noreika kartu su Vilniaus styginių kvintetu „Intermezzo“ ir muzikologu Viktoru Gerulaičiu liks ištikimi tiktai klasikai, na o festivalio atidarymo koncerte „Baltijos gitarų kvartetas“ ir smuikininkas Aidas Strimaitis kvies „šokti“.

2008–aisias metais atidaręs pirmąjį „Paežerių dvaro festivalį“, kiek atsinaujinęs ir savo koncertais praplėtęs geografiją, sukaupęs naujo ir įdomaus repertuaro, „Baltijos gitarų kvartetas“ vėl sugrįžta džiuginti „Paežerių dvaro festivalio“ klausytojus. Festivalio atidarymo koncerte „Baltijos gitarų kvartetas“ pristatys nepaprastai spalvingą programą, kurioje skambės J.Brahms, M.de Falla, M.Ravel, A.Dvorak, G.Bizet tik šokio žanro kūriniai. Ši programa pvadinta pagal neseniai kvarteto išleistą kompaktinę plokštelę – „Šokant su gitara“. Taigi įsiplieskus ispanų ar vengrų šokio, tarantelos ar salsos garsams, nenustygstantys klausytojai parke vykstančiame koncerte galės išmėginti ir šokio žingsnelius.

Viso festivalio metu Paežerių dvaro rūmuose bus eksponuojama Birutės Juškevičienės gobelenų paroda „Gyvenimo tekmėje“, tad festivalio klausytojai po koncertų turės galimybę pamatyti ir parodą. Kaip sakė dailininkas ir komozitorius M.K.Čiurlionis: “Laikas – tai labai svarbi poema, tik man orkestro grojama. Kažkas man trukdo klausyti – nieko negirdžiu. O gaila, kompozicija eina vis toliau, galbūt netrukus pasibaigs. Tai, ko neišgirdai, – pražus. Ta kompozicija – tai gyvenimas, ir ji tik vieną kartą būna grojama”. Apsilankykite „Paežerių dvaro festivalio“ koncertuose ir mėgaukitės laiko teikiama muzika.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją