Kaip parodė Vokietijos ir Baltijos šalių prekybos rūmų vykdyta įmonių apklausa, daugiau nei pusė apklaustųjų įvertino dabartinę ekonominę situaciją patenkinamai ir vos trečdalis apibūdino ją kaip blogą.

Įmonės daug optimistiškiau vertina savo verslo veiklos rodiklius, nei bendrą šalies ar atskiros ūkio šakos makroekonominę padėtį. Estijoje ir Lietuvoje dauguma įmonių savo verslo rodiklius vienbalsiai įvertina gerai. Latvijoje veikiančios vokiečių kompanijos verslo rodikliais yra iš esmės patenkintos. Visų trijų Baltijos šalių įmonės, dalyvavusios apklausoje, mano, kad ateinantieji metai joms bus sėkmingi: apie 90 procentų įmonių prognozuoja tobulinti ir plėsti savo verslą arba tikisi, kad įmonės situacija stabiliai augs.

Teigiamos ateities perspektyvos daro teigiamą poveikį įmonių investiciniams bei darbuotojų užimtumo planams. Beveik 85 procentai apklaustųjų ketina didinti investicijas einamaisiais metais, ar bent išlaikyti ankstesniųjų metų lygį. Kas trečia įmonė planuoja naujų darbo vietų kūrimą.

Prognozuojama, kad gerėjant ekonominei situacijai, darbo jėgos pasiūlos problema bus vis opesnė ir gali būtų ekonomikos atsigavimo kliūtimi.

„Darbo rinka įmonėms - galvos skausmas. Ypač švietimo sistemoje reikialingi skubūs pakeitimai“, - teigia Maren Diale-Schellschmidt, Vokietijos ir Baltijos šalių Esijoje, Latvijoje ir Lietuvoje (AHK) vykdančioji valdybos narė. „Siekiant užtikrinti darbo rinkos pasiūlos ir paklausos atitikimą, reikalingos reformos.“

Apklausoje dalyvavo 97 įmonės iš trijų Baltijos valstybių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją