Mus saugantys policijos pareigūnai, deja, ne visada atlieka savo pareigas kompetentingai ir tikrai ne vienas vairuotojas yra bandęs duoti kyšį. Geriau prisipažinkime patys sau nusikaltę ir verčiau nesidžiaukime apėję įstatymą.

Aš noriu palyginti dvi skirtingas ir tuo pačiu panašias šalis, Lietuvą ir Angliją. Pasidalinti vairavimo patirtimi, kuri pakeitė mano požiūrį į eismo dalyvius, suformavo kitokią pagarbos sampratą pėstiesiems ir, galbūt, pakeitė mano vairavimo įpročius amžiams.

Aš esu vienas iš tų jaunų vairuotojų, kuris nevengė viršyti greitį, mokėjo baudas ir visaip, kaip įmanoma, pažeidinėjo įstatymus. Paskaičiavus pinigus sumokėtus baudoms, rodos, auksinis tas mano vairuotojo pažymėjimas. Vairuoju jau ketverius metus ir tikrai daug bendravau su pareigūnais Lietuvoje.

Atvykau į Angliją ir čia jau dvejus metus gyvenu. Kadangi dirbu vairuotoju, tai neišvegiamai susiduriu su įvairiausiomis situacijomis kelyje. Esu gavęs keletą baudų ir čia.

Kas mane privertė pakeisti vairavimo įpročius?

Niekaip negalėjau atsistebėti vairavimo kultūra. Bandant išvažiuoti iš šalutinio kelio, nereikia laukti ir kišti automobilio „nosies“ į vidurį kelio, kad kas praleistų. Užtenka suskaičiuoti iki trijų ir kas nors pamirksės šviesomis ir būtinai praleis. Visada padėkoju iškeldamas nykštį ar mirkteldamas avarinio sustojimo žibintais.

Gatvių struktūra yra nepalanki lenkimams nes dažniausiai yra vienos juostos. Taip pat saugumo salelių gausa ir greičio radarai, priverčia sumažintį greitį iki leistino. Kameros, tarsi kalėdiniai žaisliukai, prikabintos ant kiekvieno stulpo. Atsiranda tada pasirinkimo laisvė: prarasti vairuotojo pažymėjimą arba saugus vairavimas.

Iš pradžių buvo keista važiuojant automagistralėje pamatyti motociklą, nepaslėptais numeriais ir važiuojanti saugiu leistinu greičiu. Supratau, tik kai suskaičiavau penkias kameras, nuvažiavęs vos dešimtį kilometrų.

Buvau ir sustabdytas policijos pareigūno. Nepastebėjau, kad nedegė vairuotojo pusės žibintas. Pareigūnas labai mandagiai kalbėjo su manimi, įspėjo susitvarkyti žibintą ir palinkėjo gero kelio. Užsukęs į degalinę, pasikeičiau lemputę.

Aš dabar suprantu, kodėl Anglijoje įvyksta mažai eismo įvykių. Pagrindinis aspektas – vairavimo kultūra. Kai visi elgiasi mandagiai ir gerbia vienas kitą, rodos, norisi ir pačiam taip elgtis ir užkrėsti gėrio bacilomis kitus. Būkime mandagūs ir vairuokime saugiai!

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!