Taisyklė Nr. 1: Tausokite nervus

Moksliškai įrodyta, kad visos ligos nuo nervų, o ypač – odos. Juk tarp odos ir nervų sistemos egzistuoja tiesioginis glaudus ryšys. Oda nuolat perduoda smegenims informaciją apie aplinką. Kaip tai galima pastebėti? Labai paprastai: šaltyje mes drebame, karštyje prakaituojame, jei išsigąstame – išblykštame, jei pykstame – raudonuojame, o susinervinus oda pradeda pleiskanotis, joje prasideda uždegimai.

Norint apsaugoti odą rudens ir žiemos metu rekomenduojama suvartoti polivitaminų kursą. Ypač naudingi kompleksai su vitaminais A, C ir E, magniu ir kalciu. Jie mažina nervinę įtampą ir gerina odos būseną.

Odos pleiskanojimas ir įtrūkimai burnos kampučiuose yra signalas, kad organizmui trūksta B grupės vitaminų. Pradėkite vartoti vitaminus ir jau po savaitės problemos išnyks. O kad jos neatsinaujintų, į savo mitybą įtraukite kepenis, žaliąsias lapines daržoves ir juodą duoną.

Taisyklė Nr. 2: Atsisakykite antibakterinio muilo

Antibakterinis muilas iš tiesų efektyviai naikina bakterijas, tik, deja, ne tik žalingas. Jis naikina visą odos mikroflorą, kuri taip kruopščiai saugo mus nuo virusų ir grybelių. Toks muilas ypač kenksmingas vaikams (nepaisant reklamos).

Puikios vietos antibakteriniam muilui naudoti yra gydymo įstaigos, ūkis, garažas, kitaip tariant, vietos, kur tiesiogiai susiduriame su virusais ir purvu. O namie pakanka naudoti paprastą tualetinį muilą.

Taisyklė Nr. 3: Nevartokite antibiotikų

Vos pakilus temperatūrai ar suskaudus gerklei, kai kurie žmonės skuba griebtis antibiotikų. Bet tokie vaistai naikina visą mikroflorą, taip silpnindami organizmą. Ir tokiame organizme mielu noru apsigyvena grybeliai – dėl jų gali prasidėti kad ir daugeliui moterų pažįstama pienligė. Išvada: antibiotikus vartokite tik gydytojui skyrus.

Taisyklė Nr. 4: Reguliariai valykite odą

Mūsų oda yra tvirtas barjeras, apsaugantis nuo įvairiausių nešvarumų ir patogenų patekimo į organizmą. O tos žalingos medžiagos, kurios susidaro organizmo viduje, per odą efektyviai šalinamos. Ypač peršalimo metu, kai pakyla temperatūra, iš organizmo su prakaitu šalinami visi uždegimo produktai ir toksinai. Dėl to netgi sergant gydytojai rekomenduoja praustis. Tokiu būdu palengvinsite ligos eigą ir pagreitinsite sveikimą.

Taisyklė Nr. 5: Gerkite daugiau vandens

Organizmo dehidratacija aiškiausiai matoma pagal odos būklę – oda pradeda pleiskanoti ir raukšlėtis. Ir pleiskanoja netgi riebi oda. Apsisaugoti nuo tokios ankstyvos senatvės galima geriant daugiau paprasto vandens.

Per dieną išgerkite ne daugiau dviejų litrų skysčio, jei nėra kontraindikacijų (tinimo, širdies, inkstų ligų). Arbatos, sultys, sriubos nesiskaito. Organizmui valyti naudingas švarus geriamasis, o ne virintas vanduo.

Vitaminas A – retinolis – yra atsakingas už odos regeneraciją, normalią riebalinių liaukų veiklą, odos elastingumo palaikymą. Retinolio yra morkose, apelsinuose, mandarinuose, pipiruose, moliūguose, šaltalankyje.

Vitaminas PP – nikotino rūgštis – kontroliuoja audinių kvėpavimą, išplečia kraujagysles, gerina kraujodarą. Jo yra mėsoje, kepenyse, inkstuose, mielėse, ruginėje ir rupaus malimo duonoje.

Vitaminas B2 - riboflavimas – odai suteikia sveiką išvaizdą, dalyvauja angliavandenių apykaitoje, riebalų ir baltymų pasisavinime, hemoglobino sintezėje. Jo yra fermentuoto pieno produktuose – varškėje, grietinėje, kefyre. Būtent pieno rūgimas padidina riboflavino kiekį, nes jį sintetina tik pieno bakterijos.

Vitaminas B12 - ciankobolaminas – naudingas kraujui, jis užtikrina raudonųjų kraujo kūnelių brendimą. Jo yra galvijų kepenyse, žuvyje, vištoje. Vitamino B12 atsargoms papildyti naudinga per savaitę suvalgyti 2-3 kiaušinius ir gerti kefyrą.

Geležis dalyvauja audinių kvėpavimo procesuose, jos daug mėsoje, kepenyse, daržovės ir vaisiuose.

Kalcis slopina alergines reakcijas, skatina plaukų, nagų augimą ir stiprinimą, stiprina nervų sistemą. Kalcio atsargas galima papildyti aliejuje konservuotomis sardinėmis, migdolais, lazdyno riešutais, pienu.

Taisyklė Nr. 7: Dėvėkite rūbus iš natūralių audinių

Sintetika prastai sugeria drėgmę ir yra praktiškai nelaidi orui. Rūbai iš sintetinės medžiagos izoliuoja organizmą, sudarydami šiltnamio sąlygas. O juk mūsų oda ne tik sugeba, bet ir privalo kvėpuoti: lygiai kaip ir plaučiai ji sugeria deguonį ir išskiria anglies dvideginį. Normalų odos kvėpavimą užtikrina natūralūs audiniai.

Taisyklė Nr. 8: Venkite traumų

Randai, rakštys, nuospaudos, pūslės yra tarsi atviros durys įvairioms infekcijoms. Nepalikite jų be dėmesio, nelaukite, kol žaizdos supūliuos. Jeigu jūsų oda pažeista, nedelsiant nuplaukite žaizdą po švaraus vandens srove, o vėliau – vandenilio peroksidu. Po to žaizdos kraštus patepkite briliantine žaluma ar jodo tirpalu, bet šių tirpalų nereikėtų pilti tiesiai ant žaizdos. Kad žaizda gytų greičiau, ją galima užklijuoti pleistru ir pageidautina nešlapinti.

Taisyklė Nr. 9: Nerūkykite

Pilkas odos atspalvis, išsiplėtusios poros, sausa apvytusi oda, ankstyvos raukšlės – aiškus lėtinio nuodijimosi požymis, kurį sukelia rūkymas. Tabako dūmai nusėda ant odos ir apsunkina jos kvėpavimą. Nikotinas, benzpirenas ir kitos į plaučius bei ant odos patenkančios žalingos medžiagos joje kaupiasi diena po dienos, metai po metų. Jos nuodija ląsteles ir kraujagysles. Išvados peršasi savaime.

Taisyklė Nr. 10: Saugokite odą nuo vėjo ir šalčio

Persišaldymas gali ne tik tapti slogos priežastimi, bet ir padidinti odos šiurkštumą bei sausumą, sukelti uždegimą. Kad oda ir žiemą būtų graži bei sveika, reguliariai valykite ją, tepkite maitinamaisiais kremais ir stenkitės neatsukti veido į vėją, o esant stipriam šalčiui, pridenkite ją šaliku ar skarele.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją