Čia galima rasti koralinių rifų, žydrųjų duobių, karo laikų laivų liekanų, slaptų olų ir tunelių, daugiau nei 60 vertikalių povandeninių sienų bei stulbinančią koralų, žuvų ir retų jūros sutvėrimų įvairovę.

Palau pakrantėse netgi yra tikrų evoliucijos stebuklų: pavyzdžiui, gigantiškų moliuskų, sveriančių ketvirtį tonos; ir ežeras, kuriame gyvuoja 21 milijonas švelniai pulsuojančių, negeliančių medūzų.

Bet norint mėgautis buvimu Palau, sušlapti nebūtina. Žemės paviršiuje Palau respublika gali pasigirti gausiausia flora ir fauna visoje Mikronezijoje: salose skraido egzotiški paukščiai, mangrovių pelkėse tūno krokodilai, o namų kiemeliuose žiedus skleidžia daugybė orchidėjų.

Palau archipelagas yra labai margas – jam priklauso poliglotiška Kororo valstija, nuostabiosios Chelbachebo salos, antra pagal dydį Mikronezijos sala Babeldaobas (žemė, išskirta iš Ramiojo vandenyno standartinio laiko juostos), kadaise karų kamuota, o dabar tiesiog kamuojamai graži Peleliu sala, rami, mažutė Angauro sala, Kayangelio ir Ngeruangelio koraliniai atolai ir toliau esančios Pietvakarių salos.

Šiek tiek istorijos

Archeologai mano, kad pirmieji gyventojai į šias salas atkeliavo maždaug prieš 4000-5000 metų. Palau gyventojai dalyvavo plačioje Mikronezijos prekybos sistemoje, šiek tiek bendravo ir su prekeiviais malajiečiais.

XIX a. Palau buvo Ispanijos Ramiojo vandenyno kolonijų dalis. Po 1898 metų Ispanijos-Amerikos karo Palau buvo vienas iš salynų, parduotų Vokietijai. 1914 metais salas užėmė Japonija – vėliau jų valdžią pripažino Tautų lygos C klasės mandatas.

Antrojo pasaulinio karo metu, 1944 metais, salos perėjo JAV valdžion. Nuo 1947 metų Palau buvo JAV administruojama Jungtinių tautų Ramiojo vandenyno salų fondo teritorijos dalis. Palau gyventojai nusprendė atsiskirti nuo Mikronezijos federalinių valstijų ir 1981 metais sukūrė savo konstitucinę valdžią.

Nors dauguma Palau gyventojų palankiai vertino laisvus ryšius su JAV, Laisvos draugijos sutartis su JAV buvo atidėliojama dėl konstitucinių reikalavimų – kad sutartis būtų sudaryta, reikėjo 75 proc. Palau piliečių pritarimo. Be to, Palau gyventojai baiminosi, kad JAV salyno žemę panaudos savo karinėms reikmėms.

Nuo 1983 iki 1991 metų Palau vyko septyni plebiscitai, buvo ir nusikalstamumo protrūkis, pirmasis išrinktasis Palau prezidentas buvo nužudytas. Po trijų metų stabilizavimosi laikotarpio ir po to, kai JAV patikslino sąlygas, kuriomis salose galėtų būti JAV karinės pajėgos, 1994 metais sutartis buvo patvirtina, tarptautinė globa panaikinta ir Palau valstybę formaliai pripažino Jungtinių tautų organizacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)