Tai tapo įmanoma po to, kai nuo šių metų sausio 1 d. ikimokyklinis ugdymas, trunkantis ne mažiau nei 20 val. per savaitę, buvo pradėtas finansuoti taikant mokinio krepšelio metodiką. Pagal naująją tvarką, tėvai už išlaikymą ikimokyklinio ugdymo įstaigose galės nemokėti, jeigu jų vaikas darželyje per dieną praleis ne ilgiau kaip po 4 valandas ir nebus maitinamas.

Apklausą inicijavo interneto portalas ikimokyklinis.lt, bendradarbiaudamas su naujienų portalu delfi.lt.

„Kaimo vietovėse ikimokyklinio ugdymo krepšelis turėtų padėti ne tik didinti darželių lankomumą, bet ir skatinti steigti naujas ikimokyklinio ugdymo įstaigas ar atskiras grupes, vykdančias ikimokyklinio ugdymo programas.

Ikimokyklinuko krepšelis suteikia galimybę kurti mažas, jaukias, namų aplinką primenančias ir lanksčiau prie gyventojų poreikių prisitaikančias įstaigas, kuriose vaikai galėtų būti nemaitinami ir nemigdomi, bet bent jau keturias valandas per dieną dalyvautų ugdymo procese“, – teigė Švietimo ir mokslo ministerijos ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vyr. specialistė Ilona Grigaravičienė.

Kita vertus, ikimokyklinuko krepšelio taikymas priklauso ir nuo ugdymo įstaigos steigėjo – ar jis nenumatys papildomo mokesčio už ugdymą. Tačiau krepšelio lėšos yra skirtos lėšos ne tik darbuotojų atlyginimui, bet ir ugdymo priemonėms, ugdymo procese dalyvaujančių darbuotojų kvalifikacijai kelti, pažintinei veiklai ir informacinėms, komunikacinėms technologijoms diegti.

Lietuvos Statistikos departamento duomenimis, 2010 m. ikimokyklines ugdymo įstaigas Lietuvoje lankė 94 737 ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikai. Tačiau kaimo vietovėse darželius lankė tik 10 475, o miestuose – 84 262 vaikai. Pastebima tendencija, kad per pastaruosius ketverius metus kaimo vietovėse tiek vaikų, lankančių ikimokyklines ugdymo įstaigas, tiek ir pačių darželių skaičius mažėjo.

„Kaimo vietovėse dažniausiai šeimos augina ne vieną vaiką, o leisti kelias atžalas į ikimokyklinio ugdymo įstaigą tampa rimtu finansiniu išbandymu. Deja, dėl paplitusios bedarbystės ne kiekvienai šeimai šiuo metu ikimokyklinio ugdymo paslaugos yra įkandamos. Be to, jeigu ugdymo įstaiga yra įsikūrusi toliau nuo namų, papildomai prisideda išlaidos kelionei bei laiko sąnaudos“, – teigė Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros politikos analizės skyriaus vedėjas dr. Antanas Valantinas.

Ikimokyklinio ugdymo krepšelis suteikia galimybę bedarbių ar sunkiai besiverčiančioms šeimoms nemokamai leisti vaikus ne mažiau kaip keturioms valandoms per dieną ugdytis ikimokyklinėse įstaigose. Dauguma minėtoje apklausoje dalyvavusių gyventojų, t. y. 44 proc., teigė, jog pasinaudotų tokia galimybe. Tačiau tėvai, gaunantys socialinę paramą ir norintys vaikus iki 3 metų leisti į ikimokyklines ugdymo įstaigas, to daryti negali, nes ugdydami vaikus ikimokyklinio ugdymo įstaigose netektų socialinės paramos.

„Neretai tėvai, gyvenantys kaimo vietovėse, nėra motyvuoti leisti vaikus į ikimokyklines įstaigas, nes mano, kad gali patys jiems skirti pakankamai laiko ir sudaryti sąlygas ugdytis namuose.

Tačiau vaikus ugdyti ikimokyklinėje įstaigoje visų pirma verta dėl socializacijos, aktyvesnės pažintinės veiklos, geresnio kalbos vystymosi ir kt. Remiantis tyrimais, atliktais užsienio šalyse, vaikai, kurie lankė darželius, ateityje pasiekia geresnių rezultatų, yra savarankiškesni, užima aukštesnes pareigas darbe ir gauna didesnes pajamas“, – teigė A. Valantinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją