Šios varžybos sutapo su Baltijos šalių atviro čempionato ir Lietuvos motociklų žiedinių lenktynių čempionato antraisiais etapais, sakoma pranešime žiniasklaidai.

Kadangi čempionatas atviras, jame panoro varžytis ir Rusijos bei Suomijos pajėgiausi žiedininkai. Tad Kačerginėje vykusios varžybos sutraukė gausų net 62 lenktynininkų būrį. Gausiausia buvo Latvijos delegacija, kurios net 30 pajėgiausių motociklininkų atvyko į Lietuvą.

Varžybų šeimininkų komandą sudarė 20 sportininkų. Iš Estijos atvyko tik 6, tačiau visi pajėgiausi šios šalies lenktyninkai. Suomijai atstovavo keturi, o Rusijai – du motociklininkai.

Žiūrovai labai šiltai sutiko jauniausiąjį šių varžybų dalyvį, garsaus Latvijos motociklininko Bruno Rožkalnio sūnų Garį, kuriam kovo mėnesį sukako tik vienuolika metų ir kuris varžėsi 125 kubinių centimetrų variklių darbo tūrį turinčių motociklų klasėje.

Jis ir vyriausiasis lenktynių dalyvis – 61-erių metų Suomijos sportininkas Aimo Heinnonenas išsivežė iš Kauno ne tik specialius prizus, bet ir žiūrovų simpatijas. Beje, suomis jau 1965 metais pirmą kartą iškovojo šalies čempiono titulą.

Varžybų dalyviai ir šalies motociklų sporto veteranai šiltai pasveikino ir neseniai garbingą 85 metų sukaktį pažymėjusį Vladą Nikolskį. Tiesa, garbaus amžiaus veteranas jau neberungtyniavo.

Dalinis revanšas

Baltijos šalių motociklų žiedinių lenktynių čempionatas prieš dvi savaites startavo Rygoje, kurios Bikerniekų trasa nebuvo itin sėkminga Lietuvos sportininkams. Tad svetingi šeimininkai troško atsirevanšuoti varžovams, tačiau revanšas ne visai pavyko.

Nors motociklininkai varžėsi net aštuoniose klasėse, tačiau didžiausią susidomėjimą kėlė važiuojančių galingiausiais motociklais (Superbike klasė) žiedininkų kovos.

Pirmajame etape Rygoje aiškia persvara laimėjęs vietinės publikos numylėtinis latvis Agris Neija, važiuojantis su “Suzuki”, Kačerginėje buvo tik trečias. Jį aplenkė šiuo metu pajėgiausias Lietuvos motociklininkas Šarūnas Pladas su “Ducati”. Tačiau atsirevanšavęs latviui lietuvis į priekį praleido estą Hanno Veltą, važiavusį su “Kawasaki ZX”.

Š. Pladui beliko guostis nebent pagerintu trasos vieno rato įveikimo rekordu. Anksčiau irgi šiam sportinininkui priklausiusį vieno rato įveikimo laiką (1 minutė 13 sekundžių) Šarūnas pagerino iki 1 minutės 12, 376 sek.

Šioje klasėje rungtyniavę Julijus Čibirka finišavo ketvirtas, Redas Petkevičius – septintas, o Gvidas Vorotinskas – vienuoliktas.

250/400 bei 125 kubinių centimetrų darbo tūrį turinčių motociklų klasėje pirmavo svečiai iš Suomijos, vyriausias varžybų dalyvis A. Heinnonenas ir Jaris Laahanenas.

Pirmoje grupėje Lietuvai atstovavęs Nikolajs Steška finišavo ketvirtas.

Svečiai nepripažįsta kompromisų

B 1200 klasėje visą nugalėtojų pakylą okupavo latviai Janis Apsitis, Guntis Ragelis ir Henrijs Fogelis. Penktas finišo liniją kirto Tomas Kildyšas, šeštas Gediminas Majauskas.

Ir SS 600 motociklų klasėje ant nugalėtojų pakylos nepavyko prasibrauti nė vienam lietuviui. Čia nugalėjo estas Joelis Vides, antruoju finišo liniją kirto latvis Janis Turksas, o trečias – irgi svečias iš Estijos Risto Jaaksonas.

Šeštas buvo Aldas Rastenis, devintas Gintautas Cirtautas, vienuoliktas N. Steška, dvyliktas Ignas Krasauskas.

Pirmoji – šeimininkų diena

Pirmąją varžybų dieną, šeštadienį, vyko tik dviejų motociklų klasių C 600 ir C 1200 varžybos. Nors prieš pat startą trasos dulkes nuplovė iš menko debesiuko prakiuręs lietus, tačiau uvertiūra buvo gerokai sėkmingesnė varžybų šeimininkams.

C 600 klasėje pirmąją-antrąją vietas laimėjo du “Porsche” klubo nariai Vladas Kinčius, važiavęs su “Honda” ir I. Krasauskas, startavęs su “Yamaha R6”.

Trečias finišo liniją kirto latvis Viktoras Krameris su “Kawasaki”, už nugaros palikęs dar tris savo tėvynainius.

Šioje jungtinėje klasėje, kurioje kartu varžėsi C 600 ir C 1200 grupių motociklininkai, nuo pat starto gana ryškią persvarą įgijo ir kvalifikacines varžybas laimėjęs jaunas sportininkas G. Majauskas. Tačiau kaunietis matyt neįvertino klastingos šlapios trasos ir virto važiuodamas tik pirmą ratą. Sportininkas laimei nė kiek nenukentėjo. Apmaudžiai suklydęs Gediminas vėl pasibalnojęs neklusnų savo “Dukati” žirgą puolė vytis varžovų. Tačiau nutolusio individualiai startavusio T. Kildišo jam pavyti nebepavyko, ir G. Majauskas C 1200 klasėje turėjo tenkintis kirtęs finišo liniją antras.

Sekmadienį lietuviai sėkmingiausiai varžėsi B 600 motociklų klasėje. Čia nugalėjo A. Rastenis su “Suzuki”, aplenkęs nuolatinį varžovą G. Cirtautą su “Honda” ir latvį Dzintarą Baltaisą, važiavusį su “Suzuki”.

Lyderiai – latviai

Surinkę 79 taškus, Baltijos šalių čempionato antrąjį etapą laimėjo Latvijos motociklininkai. Antrąją komandinę vietą su 66 taškais iškovojo estai, kurie vos dviem taškais pranoko varžybų šeimininkus lietuvius.

Lietuvos čempionato įskaitoje etapą laimėjo “Porsche” klubo lenktynininkai, pranokę antrąją vietą užėmusią “Motoserviso” komandą ir trečioje vietoje likusius “Vilbana Fila” žiedinių lenktynių meistrus.

Pagrindinis varžybų trofėjus – Lietuvos “Porsche” klubo taurė - atiteko jungtinei Latvijos ir Lietuvos “RBS Skals Vilbana Baltic Ducati Racing Team” ekipai.

Kitas, trečiasis Baltijos šalių motociklų žiedinių lenktynių čempionato etapas birželio 19-20 dienomis vyks Estijoje, Piarnu mieste.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją