Mėlyną gana platų gulbės kaklą juosiantį žiedą išvydusi klaipėdietė nustebo, nes žiedą įprasta regėti ant paukščio kojos.

"Atrodė, kad paukštis įkišo galvą į maisto pakuotės indelį. Pamačiau, kaip paukštis panėrė, o išnėrė su šiuo antkakliu, ant kurio matėsi užrašas", – atkreipė dėmesį klaipėdietė Stanislava. Moteris gulbes stebėjo Debreceno gatvės rajone esančiame tvenkinyje.

Ventės rago ornitologas Vytautas Jusys tikino, kad tokiais žiedais specialistai paukščius ženklina jau kelerius metus.

"Tai ne naujiena. Žmonės gal tik pirmą kartą pamatė taip žieduotą paukštį. Žiedas gulbei netrukdo maitintis, tad jaudintis nevertėtų", – ramino specialistas.

Tokio žiedavimo imtasi todėl, kad nereikėtų paukščių žaloti juos bandant sugauti. "Aš iš puskilometrio galiu pro teleskopą perskaityti žiedo numerį. Mėlyna žiedo spalva reiškia, kad paukštis žieduotas Latvijoje arba Lietuvoje", – aiškino V. Jusys.

Tokie žiedai naudojami vandens paukščių žiedavimui. "Jais ženklinami laukiai, žąsys ir gulbės – juk jų kojos vandenyje, žiedo nesimato. Gandro ir garnio tokiu žiedu negalima žieduoti", – juokėsi ornitologas.

Klaipėdietės pastebėta gulbė nebylė buvo sužieduota Klaipėdoje balandžio 9 d. "Taip žieduojant paukščius daug daugiau informacijos sugrįžta. Apie pastebėtą žiedą ir jo numerį reikia pranešti Nacionaliniam paukščių žiedavimo centrui Kaune. Sužiedavus įprastais žiedais 100 paukščių, tik vieno kito likimą gali susekti. O taip sužiedavus apie 60 proc. informacijos apie šiuos sparnuočius sugrįžta", – sakė V.Jusys.

Prieš dvi dienas Danijoje sužieduota žąsis buvo pastebėta Šilutės rajono apylinkėse, o ornitologai operatyviai gali pasidalyti informacija. Geltonais žiedais paukščiai žieduojami Vokietijoje.

Ornitologai pastebi, kad šį, nors ir šaltą, pavasarį paukščiai grįžta kone mėnesiu anksčiau nei iki šiol.

"Gegužės pradžioje paprastai pasirodančios kregždės ir juodagalvės devynbalsės jau buvo pastebėtos prieš savaitę", – tikino V.Jusys.