Gamintojams reikėtų pamąstyti apie naujas kremų nuo saulės formules ir apsauginius komponentus. SPF (apsaugos nuo saulės faktorius), parašytas ant visų kremų nuo saulės buteliukų, nurodo tik apsaugos nuo UVB lygį. Deja, nėra jokių panašių apsaugos nuo UVA identifikavimo standartų.

Per penkerius metus susirgimų piktybine melanoma padaugėjo ketvirtadaliu. Kai kurie specialistai mano, kad mirtinų odos vėžių epidemijos priežastimi gali būti UVA.

Jungtinėje Karalystėje 1995 m. buvo diagnozuoti 5626 susirgimai, o 2000 m. šis skaičius išaugo iki 6967. O juk pastaruoju metu žmonės dažniau kalba apie odos vėžį, parduodama daugiau kremų nuo saulės. Antroje vietoje pagal odos vėžio paplitimą yra Škotija. Anot Tarptautinės Vėžio tyrimų agentūros, odos vėžiu susirgs 68 škotai vyrai iš 10 000.

UVA spinduliai visada buvo vadinami pagrindine raukšlių ir odos suglebimo priežastimi. Tačiau šie spinduliai neminėti kaip vėžio rizikos faktorius, kadangi manyta, jog jie beveik neprasiskverbia į DNR. Tačiau Australijos mokslininkai paskelbė, kad ši nuomonė yra klaidinga. Odos navikuose jie pastebėjo mutacijos požymių. Giliai ląstelėje esančiame pagrindiniame sluoksnyje jie aptiko pokyčių, kuriuos sukėlė UVA. Dėl šios priežasties manoma, kad UVA gali sukelti vėžį.

Mokslininkai, vadovaujami Gary Halliday iš Sidnėjaus universiteto, žurnale “Nacionalinės mokslo akademijos naujienos” paskelbė: “UVA sukeltos mutacijos pagrindiniame ląstelės sluoksnyje padidina tikimybę, jog UVA spinduliai gali būti pagrindiniai piktybinių žmogaus odos susirgimų kaltininkai.” “Labai svarbu, jog žmonės saugotųsi ne tik UVB, bet ir UVA sukeliamų pažeidimų. Tai gali turėti didelės įtakos pasaulio žmonių sveikatai.”

Mokslininkai baiminasi, kad UVB spindulius blokuojantys kremai galėjo sustiprinti neigiamą UVA poveikį. Daugelis vėžio specialistų teigia, kad saugiausias būdas apsisaugoti nuo saulės spindulių – tarp 11 ir 15 val. būti šešėlyje, kuomet saulė yra pavojingiausia.

Gydytoja dermatologė Catherine Harwood, dalyvaujanti Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų veikloje, sako: “Tai svarbus tyrimas, patvirtinantis, kad UVA spinduliai atlieka didelį vaidmenį odos vėžio vystymuisi.

“Šis tyrimas buvo palyginti nedidelis. Gauti rezultatai turi būti patvirtinti išsamesniais tyrimais.” Vėžio tyrimų institute dirbantis gydytojas Richard Marais sako, jog žmonės vis tiek privalo teptis apsauginiais kremais, jei tenka būti saulėje. Tačiau jis priduria: “Geriausia apsauga – būti šešėlyje.”

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją