Išklausykite

Kai kurie tėvai nesileidžia į diskusijas tam tikromis temomis (pasimatymai, vakarėliai). Rezultatas - jūsų vaikas jaučiasi įpykęs, sumenkintas. Net jei žinote, kad jūsų atsakymas bus “ne”, prieš nuspręsdami vis tiek išklausykite vaiko argumentus, padiskutuokite.

Nesikapstykite praeityje

Tėvai labai mėgsta priminti, kad jų laikais viskas buvo kitaip. Tačiau paaugliai žino, kad dabar kiti laikai, kitokios problemos ir iššūkiai. Nenuklyskite į praeitį.

Atleiskite klaidas

Klaidos yra gyvenimo realybė ir brendimo dalis. Kai kurie paaugliai yra taip smarkiai kontroliuojami, kad beveik neturi galimybių klysti. Suteikite jiems daugiau erdvės, leiskite kvėpuoti; jei paauglys padarė klaidą, pašnekėkite apie tai, ką reikėjo daryti kitaip.

Nespauskite

Ne visi vaikai gimę būti pirmūnais. Gali būti, jog jie labai stengiasi, tačiau negali padaryti to, ko neleidžia jų gabumai. Nereikalaukite vien tik geriausių rezultatų, padrąsinkite ir suteikite galimybę pademonstruoti savo gabumus kitose srityse.

Nesistenkite išspręsti visų jų problemų

Tėvai dažnai stengiasi išspręsti visas vaikų problemas. Tačiau kartais paaugliai tenori pasikalbėti, pavyzdžiui, apie nuoskaudą, kad buvo išmesti iš būrelio ar skausmą, kurį sukėlė nesusiklostę meilės santykiai. Išklausykite, užjauskite ir pasistenkite suprasti, ką paauglys iš tiesų nori pasakyti.

Raskite laiko

Išklausyti savo vaiką reikia laiko. Suformuokite įprotį reguliariai su juo pasišnekėti - kad ir apie orą ir kasdienius reikalus. Jei paauglys įpras su jumis kalbėtis, tikėtina, kad jis bus linkęs išsipasakoti, nes žinos, kad jo tėvams tai rūpi ir jie ras tam laiko.

Nustatykite ribas

Paaugliai gali skųstis taisyklėmis (pavyzdžiui, kada privalo grįžti namo), tačiau iš tiesų jie jas vertina. Šios taisyklės jiems padeda jaustis saugesniems ir suteikia progą išsisukti iš nemalonių situacijų.

Nesitikėkite stebuklų

Paaugliai - tai brandumo, nebrandumo, hormonų ir intelekto mišinys. Jūsų planai ir ketinimai gali būti patys geriausi, tačiau rezultatų gali tekti palaukti. Nepasiduokite; mylintys tėvai, kurie nubrėžia ribas, randa laiko išklausyti ir pasišnekėti, ilgainiui vaiko elgesyje ir tarpusavio santykiuose pastebės džiuginančių pokyčių.

Paauglystė - sunkus metas, tačiau jei rasite laiko ir pasistengsite suprasti savo paauglį, jo kelionė į suaugusiųjų pasaulį bus lengvesnė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)