Laukinės Aliaskos gamtinių išteklių panaudojimas yra svarbus elementas Baltųjų rūmų ilgalaikėje strategijoje padidinti naftos ir gamtinių dujų išgavimą vidaus rinkoje ir taip sumažinti JAV priklausomumą nuo naftos importo iš užsienio.

Atstovų rūmų priimtame įstatyme taip pat yra numatytos daugiau kaip 22 mlrd. JAV dolerių dydžio mokesčių lengvatos energetikos pramonei, "švarios anglies" technologijos ir atsinaujinančio kuro populiarinimo finansavimas, šiek tiek griežtesni ekologiniai reikalavimai sportiniams visureigiams automobiliams bei kitos energijos taupymo priemonės.

Po daugiau kaip 14 valandų trukusių debatų JAV parlamentarai po vidurnakčio pritarė įstatymui 240 balsų "už" ir 189 "prieš". Prieš Dž.V.Bušo (George W.Bush) inicijuotą įstatymą balsavo 16 respublikonų, 36 demokratai palaikė prezidentą. Kai kuriuos demokratus įtikino balsuoti už įstatymą profsąjungos, tvirtinusios, kad gamtinių resursų išgavimas Aliaskoje sukurs naujų darbo vietų.

Tiesa, Dž.V.Bušo (George W.Bush) energetikos įstatymui galbūt nebus lemta ilgai gyvuoti, mat jau rugsėjį jį pradės svarstyti demokratų kontroliuojamas Senatas, kuris veikiausiai sieks apginti Aliaskos nepaliestą grožį ir reikalaus įvesti griežtesnius reikalavimus dėl automobilių sunaudojamo kuro kiekių.

JAV administracija teigia, kad 7,7 mln. hektarų dydžio Aliaskos arktiniame nacionaliniame laukinės gamtos draustinyje išgaunant naftą ir gamtines dujas apytikriai 810 hektarų plote nebus pakenkta gamtai.

Spėjama, kad čia gali būti iki 16 mlrd. barelių naftos, o tai prilygsta kiekiui, kurį JAV dabartiniais kiekiais importuotų iš Irako per 70 metų. Anot kai kurių parlamentarų, Aliaskos nafta padės sumažinti mažmenines benzino kainas 5-15 centų už galoną.

JAV rinka kasdien suvartoja iki 20 mln. barelių benzino, iš kurio apie 56 proc. tenka importuoti iš užsienio.

Iš dalies atsižvelgdami į aplinkosauginius aspektus, Atstovų rūmų nariai nusprendė, jog žvalgymo darbai tebus vykdomi 810 hektarų plote, o pusė iš atskaitymų į federalinį biudžetą už naftos išgavimą bus skirta tyrimams atsinaujinančios energijos srityje finansuoti bei įvairiems ekologiniams projektams nacionaliniuose parkuose užbaigti.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją