Prancūzų smuikininkas Philippe’as Graffinas yra garsus retai atliekamos ir šiuolaikinės muzikos interpretatorius. Jis griežė su didžiaisiais mūsų laikų muzikais – Y. Menuhinu, M. Rostropovičiumi, M. Argerich ir kt., ne kartą koncertavo Lietuvoje, dažnai groja ir lietuvių kompozitorių muziką. Šiame koncerte skambės smuikininko interpretuojami B. Dvariono elegija „Prie ežerėlio“ bei R. Ščedrino „Concerto cantabile“.

Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas R. Šerveniko, vakarą praturtins taip pat lietuviška muzika – J. Janulytės 2009 m. sukurtu „Naktų ilgėjimu“. Šis 21 styginiam instrumentui parašytas kūrinys radosi Nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ užsakymu, o „Nakties ilgėjimui“ jau nuskambėjus, Lietuvos kompozitorių sąjunga jį pripažino geriausiu 2009 m. kameriniu kūriniu. Pati kompozitorė taip apibūdino rudenėjančiam Vilniui skirtą savo kūrinį: „Dvisluoksnės „Naktų ilgėjimo“ partitūros sandara primena nakties ilgėjimą trumpėjant dienai: vienas sluoksnis slenka žemyn ir tyla, užleisdamas vietą garsėjančiam ir vis ilgesniais garsais pulsuojančiam antrajam. Kiekvienas atlikėjas griežia individualias solo partijas (jų yra 21), tiesa, jos panašios it kanono balsai ar vieni kitų aidai, dėl to toks monochrominis orkestras skamba tarsi vienas utopinis aštuoniasdešimtketurstygis instrumentas. Kūrinio harmonija pagrįsta išimtinai kvintų sąskambiais, kylančiais iš natūralaus styginių instrumentų derinimo (Mortonas Feldmanas tokią kompoziciją veikiausiai būtų pavadinęs „Kvintos mano gyvenime“). “

Koncerte dar bus atlikti bene populiariausių XX a. rusų klasikų opusai: D. Šostakovičiaus Preliudas ir skerco op. 11 ir I. Stravinskio „Apolonas Musagetas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją