„Girdžiu, kaip per radiją laidos vedantysis sako, kad klausysimės gražios dainininko Mino kūrybos dainos “Ji”. Suskambus paskelbtos dainos pirmiesiems akordams iš karto pažinau, kad tai garsi pasaulyje prancūzų dainų autoriaus ir dainininko Ch.Aznavouro dainos melodija. Tačiau, kodėl vedantysis paskelbė, kad tai Mino kūrybos daina? Na, maniau suklydo ir tiek. Po kelių dienų, apsilankiusi viename didžiuliame prekybos centre, prisiminiau tą dainą ir užsukau į CD skyrių. Susiradau ją (pasirodo, tai dar 2006 m. išleistas albumas pavadinimu “Be meilės mirt galiu”), atidarau dėžutę ir, ką jūs manot – aiškiai juodu ant balto parašyta - dainos “Ji” muzikos ir žodžių autorius Mindaugas Mickevičius, t.y. Mino“, - rašė skaitytoja.

DELFI žurnalistai perklausę minėtą dainą iš pradžių pamanė, kad tai techninė klaida - ant viršelio netyčia nurodytas netikras autorius. Tačiau pasiteiravus Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūroje (LATGAA), buvo patvirtinta, kad dainos „Ji“ muzikos ir žodžių autorius - Mindaugas Mickevičius (Mino).

Pagal sutartį, autorius agentūrai privalo pateikti teisingą informaciją apie kūrinio autorystę. Pati agentūra, jei nesulaukia paklausimo ar pretenzijų, kiekvieno kūrinio autorystės nenustatinėja. 2006 metų birželio 28 d. daina „Ji“ registruota LATGAA kaip M.Mickevičiaus muzikos ir žodžių originalus kūrinys. Pagal informaciją duomenų bazėje, 100 proc. autorinio atlyginimo skaičiuojama jam.

Paklausiusi abiejų dainų, LATGAA generalinio direktoriaus pavaduotoja Gerda Leonavičienė prisipažino esanti šokiruota, bet formaliai siūlė palaukti komisijos ir dainos „She“ autorių teisų turėtojų reakcijos.

Kol kas bet kokie mokėjimai už šią dainą M.Mickevičiui yra sustabdyti. Agentūra raštu paprašė dainininko paaiškinti situaciją. Artimiausiu metu daina „Ji“ bus nusiųsta dainos „She“ autorių teisių turėtojams ir jų išvada, ar tai plagiatas, ar ne, bus laikoma itin svaria. Be to, jie turėtų pateikti savo pretenzijas dėl žalos atlyginimo, jei bus nutarta, kad daina nuplagijuota.

Ch. Aznavourui atstovauja šveicarų autorių teisių kompanija, žodžių autoriui Herbertui Kretzmeriui - britų autorių teisių kompanija. Anot G. Leonavičienės, kalbama ne tik apie muzikos, bet ir žodžių panaudojimo teisėtumą, ne tik turtinių, bet ir apie neturtinių teisių pažeidimą.

Paskambinus pačiam dainininkui ir paprašius paaiškinti, kaip atsitiko, kad garsios dainos koveris tapo jo autorine daina, M.Mickevičius tvirtino, kad tai – ne ta pati daina.

Tiesa, jis neneigė, kad kūrinys yra itin panašus į 1974 metais britų muzikos topus užkariavusią dainą „She“, kurią 1999 metais vėl įrašęs populiaraus filmo „Nothing Hill“ garso takeliui atgaivino Elvis Costello.

Mino teigė, kad jo daina „Ji“ yra sukurta dainos „She“ pagrindu. Tik žodžius parašęs jis, o muziką su aranžuotoju šiek tiek pakeitė. „Matote, kad pakeista muzika, ar ne? Kai buvome „Kelyje į žvaigždes“ ir mokėmės ten kurti, tai realiai pagal šitą dainą („She“ - aut.past.) padarėme muziką panašią, bet ne tokią pačią, kad tai būtų ne kopija, o būtų galima legaliai pakeitus natas (naudoti)...“, - pasaulinių hitų virtimo lietuviškomis dainomis subtilybes ramiausiai paaiškino Mino.

Paklaustas, ar nemano taip pasisavinęs svetimą itin garsią dainą, Mino tvirtino, kad ne. Nieko smerktino jis nemato, kad ketverius metus jam kaip autoriui buvo mokamas atlygis už viešą šios dainos atlikimą.

Be to, atlikėjas tvirtino, kad tokia praktika Lietuvoje gana dažna ir jis, „adaptavęs“ pasaulinį hitą sau, nėra jokia išimtis.

DELFI skaitytojams siūlome paklausyti abi dainas ir rasti skirtumų:

E.Costello „She“:

M.Mickevičiaus-Mino „Ji“:


Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją