Vienoje mokymų „sesijoje“, vykstančioje tris dienas, ekstremalaus vairavimo teorijos ir praktikos apmokoma po aštuonis pareigūnus. Pareigūnų mokytojai – buvęs lenktynininkas, o šiuo metu bene garsiausias automobilių sporto treneris Lietuvoje Jonas Dereškevičius ir vienas populiariausių šalies ralio meistrų Benediktas Vanagas – mokymus organizuojančios bendrovės „Pitlane“ vadovas.

Pirmąją dieną pareigūnams pateikiama teorinių žinių: apie specialiųjų automobilių valdymo ypatumus, važiavimo fiziką, avarijų išvengimo taktiką, jie mokomi tinkamai reaguoti padėjusio streso sąlygomis ir atpažinti pavojus, galinčius sukelti avariją. Po to dvi dienas vyksta praktiniai vairavimo mokymai skirtingomis sąlygomis: šlapia ir slidžia danga, bekele, važiuojant sudėtingais reljefais, įveikiant įvairių kliūčių ruožus. Vairuotojai pratinami tinkamai reaguoti į nestandartines situacijas, o po mokymų kartu su profesionalais analizuoja padarytas klaidas.

Praktinių užsiėmimų metų važiuojama priekiniais ir visais ratais varomais lengvaisiais automobiliais, taip pat gaisrų gesinimo ir gelbėjimo automobiliais, kurių didžiausia leidžiama masė atitinkamai yra 14 ir 26 tonos.

„Tokie mokymai ugniagesiams gelbėtojams, vairuojantiems gaisrų gesinimo ir gelbėjimo automobilius, labai reikalingi ir naudingi, nes profesionalių vairavimo įgūdžių jie neturi galimybių įgyti nei savarankiškai, nei tradicinėse vairavimo mokyklose. Kita vertus, specialieji automobiliai sparčiai tobulėja, jie yra sudėtingi ir brangūs, todėl tokie kursai tampa tiesiog būtini“, – apie mokymus kalbėjo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Operatyvaus valdymo valdybos Parengties organizavimo skyriaus pareigūnas Zbignevas Karpovičius.

Pasak jo, bene svarbiausia, kad po mokymų pareigūnai tvirčiau jausis prie vairo, galės operatyviau atvykti į įvykio vietą ir mažiau rizikuos kelyje pakliūti į avarines situacijas.

Šie mokymai organizuojami naudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos lėšas. Jie pradėti 2010 metų lapkričio pabaigoje ir toliau vyks 2011 metais. Departamentas planuoja panašius mokymus vykdyti ir ateityje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją