Šie kelių ekstremalai paprastai viršija greitį ar pavojingai lenkia kitus vairuotojus, kadangi jiems keliai atrodo pernelyg paprasti ir neįdomūs.

Todėl mokslininkai siūlo padaryti keliuose daugiau kliūčių, pavyzdžiui, pašalinti bordiūrus, kad automobilių vairuotojai kreiptų daugiau dėmesio į šaligatviais judančius objektus.

Tyrimui vadovavusi dr. Joan Harvey sakė: „Priešingai nei tikimės vairavimo metu, papildomi pavojai gali padidinti mūsų dėmesingumą kelyje. Todėl tai galėtų būti vienas iš sprendimų projektuotojams“.

„Miesteliuose mums gali prireikti svarstyti galimybę pritaikyti radikalius planus, pavyzdžiui, pašalinti bordiūrus. Taip atsirastų daugiau pavojų automobiliui keliančių veiksnių, tarkime keleiviai. Mūsų tyrimas rodo, kad tai išties galėtų pagerinti žmonių vairavimą“.

Savo studijai mokslininkai apklausė 1563 vairuotojus apie jų vairavimo stilių ir asmenybės bruožus.

31 proc. prisipažino kelyje nuobodžiaujantys ir ieškantys aštresnių pojūčių. Tarp tokių buvo nemažai moterų ir jaunesnio amžiaus vairuotojų.

Be to, 35 proc. respondentų, kurie buvo apibūdinti kaip „entuziastingi“, pripažino vairavimą esant tikru iššūkiu arba įdomia veikla. Dėl to jų tikimybė sukelti avariją buvo mažesnė.

Iš viso 21 proc. apklaustųjų buvo įvardinti kaip lėti vairuotojai, nemėgstantys paties vairavimo proceso. Tuo tarpu 13 proc. įvertinti kaip saugūs ir lėti vairuotojai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją