Gali būti, kad auklėtoja panašioje situacijoje pateikė pastabą kitam vaikui. O jam visiškai nesinori išsiskirti iš grupės. Ir dar baisoka susidurti su auklėtojos nepasitenkinimu. Netgi nekaltas pastebėjimas taisyklių iki galo neįsisavinusio vaiko galvoje gali išaugti iki dramatiškų proporcijų.

Jį taip pat gali bauginti darželio pastatas: savarankiškai įveikti nemažą atstumą, kad atsidurtų didelėje plytelėmis išklotoje patalpoje – vaiką tai gali bauginti. O ir suaugusiojo palyda ne visuomet padeda, vaikas gali pasijusti nejaukiai ir gėdytis, bijos padaryti ką nors ne taip. Be to, tualetas vaikų darželyje neturi nieko bendro su vaiko suvokimu apie intymią aplinką, o tai taip pat gali sukelti tam tikrų sunkumų.

Kaip reaguoti?

Auklėtojai matant, pasakykite vaikui, kad jis turi teisę pasiprašyti į tualetą ir už tai nebus baudžiamas. Paaiškinkite jam, kad nesvarbu, kuo jis beužsiimtų, visiškai normalu yra atsitraukti nuo veiklos ir pasiprašyti į tualetą. Su vaiku apžiūrėkite visus tualetus: dėl jūsų buvimo tualetai taps labiau pažįstami vaiko akyse. O per laisvas dienas nedvejodami sustokite prie kavinės, restorano ar prekybos centro ir kartu nueikite į tualetą. Tai padės vaikui priprasti lankytis viešų, nepažįstamų vietų tualetuose.

Ir tam yra priežasčių

Jei šlapiųjų dienų atvejai nesibaigia, vadinasi, vaiko išgyvenimai yra pernelyg stiprūs ir jis negali jų įveikti. O tai jau yra rimta problema, dažniausiai reikalaujanti specialistų konsultacijos ir palaikymo. Gali būti, kad mažylis ilgisi močiutės ar senelio, patiria stiprų nerimą dėl broliuko gimimo, tėvų skyrybų, kokio nors artimo žmogaus ligos ar persikraustymo. Ir savo išgyvenimus jis išreiškia būtent tokiu būdu, nes jo žodynas dar nėra pakankamai platus, kad papasakotų jums ką jaučia.

Gali būti, kad darželyje jį nuolat skriaudžia stipresnis vaikas ar dėl kokios nors priežasties vaikas jaučiasi nepanašus į kitus vaikus. Jis kol kas nežino, ar galima tikėtis auklėtojų paramos ir dažniausiai joms nesiskundžia turįs problemų. Todėl įtampą išlieja tokiu savotišku būdu: prišlapindamas kelnytes.

Kaip reaguoti?

Atsargiai išklausinėkite mažylį, padėkite jam pajusti pasitikėjimą. Nuolat kartokite, kad suaugusieji vaikų darželyje dirba tam, kad jam padėtų. Jeigu jums visgi nepavyks suprasti to, kas vyksta, priežasčių, pasikonsultuokite su vaikų psichologu, kuris padės jam suprasti ir išreikšti neigiamus jausmus.

Jeigu jūsų mažylis vieną, du ar tris kartus prišlapino kelnytes, nieko baisaus: panašių dalykų nutinka absoliučiai visiems vaikams. Bet jei tai kartojasi, gali nukentėti vaiko savigarba, yra rizikos, kad bus sugadinti santykiai su bendraamžiais vaikų darželyje ir ateityje mokykloje. To negalima leisti. Jei matote, kad situacija nekontroliuojama, pasikonsultuokite su psichologu: jis kur kas greičiau supras tokios regresijos priežastis ir padės jums ją įveikti.

Jei nedidelė bėda nutinka svečiuojantis pas močiutę ir senelį ar pas pažįstamus, būkite supratingi. Bet kokia viešnagė netgi pažįstamuose namuose mažam vaikui yra tikras įvykis. Jo nervų sistema dar nėra pakankamai tvirta, o dėmesio perteklius, juokas, suaugusiųjų pokalbiai gali per daug jį sujaudinti, todėl sumažėja savikontrolė. Juk vaiko mokėjimas valdyti savo poreikius įsitvirtino dar visai neseniai ir gali sutrikti.

Neleiskite giminaičiams ir pažįstamiems rodyti nesupratimo ar nepasitenkinimo mažyliu. Jų pastabos gali būti kenksmingos vaikui, o ir jums nuotaika būtų sugadinta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją