Azijos kompanijos atstovai skundžia Lietuvos apeliacinio teismo nutartį - ja paliktas galioti Vilniaus apygardos teismo nutarimas, kuriuo anksčiau neleista peržiūrėti bylos.

Šis "Asean Interests Limited" skundas yra nukreiptas į klausimo, ar Lietuvos apeliacinio teismo nutartis buvo pagrįsta, ar ne, sprendimą.

Honkongo bendrovė mano, kad buvo padaryta pažeidimų, kai sprendimas "Alytaus tekstilės" privatizavimo sutartį nutraukti buvo priimtas jai už akių.

Lietuva jau yra atsiėmusi 47,31 proc. Alytaus medvilnės perdirbimo bendrovės akcijų iš "Asean Interests Limited", ši jokių skundo užtikrinimo priemonių Aukščiausiojo Teismo neprašo.

Aukščiausiasis Teismas atsirenka bylas, kurios yra vertos būti svarstomos. Jei jis manys, kad nėra svarbaus teisės klausimo, turinčio esminės reikšmės vienodam teisės aiškinimui ir taikymui, dėl kurio jis turėtų nuspręsti, jis nepriims nagrinėti "Asean Interests Limited" skundo.

Kartu su nespėtu privatizuoti 11,82 proc. akcijų paketu dabar Valstybės turto fondas valdo 59,13 proc. "Alytaus tekstilės" akcijų paketą.

Azijos kompanija žadėjo ypač dideles - net 240 mln. litų - investicijas bei 3,5 tūkst. darbo vietų išsaugojimą, tačiau savo pažadų įvykdyti nepajėgė. Tai pačiai "Tolaram Group" grupei priklausanti Estijos įmonė "Tolaram Investeeringute Aktsiaselts" dar turi 26,87 proc. Alytaus medvilnės perdirbimo akcijų.

Įgijusi kontrolę įmonėje valstybė pradeda įgyvendinti į sunkią finansinę padėtį patekusios "Alytaus tekstilės" gaivinimo įstatymą.

Ateinantį antradienį neeiliniame įmonės akcininkų susirinkime spręs dėl įstatinio kapitalo didinimo papildomais 30,780 mln. litų įnašais. Valstybė iš šios emisijos ketina įsigyti 18,202 mln. vienetų akcijų.

Už jas bus nurašytas 13,202 mln. litų bendrovės įsiskolinimas kartu su palūkanomis ir apmokėta 5 mln. litų iš Specialiajai įmonių veiklos palaikymo programai skirtų biudžeto asignavimų. Be to, įmonė bus atleista nuo apskaičiuotų, bet nesumokėtų 145 tūkst. litų delspinigių.

Į visuotinį metinį susirinkimą "Alytaus tekstilė" akcininkai rinksis paskutinę balandžio mėnesio dieną.

"Alytaus tekstilė" praėjusiais metais, neaudituotais duomenimis, pasiekė apytiksliai 110 mln. litų apyvartą ir patyrė 4,749 mln. litų nuostolio. Užpernai jos apyvarta buvo 14,7 proc. didesnė - 128,9 mln. litų, o nuostolis buvo beveik dukart didesnis ir siekė 8,865 mln. litų.

Įstatinis "Alytaus tekstilės" kapitalas - 85,744 mln. litų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją