Pataisas rengusi Ūkio ministerija atkreipia dėmesį, kad nuo pernykščio birželio įsigaliojo nauja Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl gamtinių dujų vidaus rinkos bendrųjų taisyklių ir pakeitė gamtinių dujų vidaus rinkos reguliavimo principus didesnio liberalizavimo linkme.

"Prekiaujant gamtinėmis dujomis pamažu, kiek tai leidžia konkrečios sąlygos, pereinama prie rinkos sąlygų, o dujų perdavimas, paskirstymas (transportavimas) lieka natūrali monopolija. Dujos atskiriamos nuo transportavimo sistemų ir tampa atskira preke: atskirai sudaroma dujų pirkimo-pardavimo sutartis, atskirai sutartis dujoms perduoti ar paskirstyti", - sakoma projekto aiškinamajame rašte.

Pataisomis patikslinama teisė sistemos naudotojams naudotis perdavimo ir paskirstymo sistemomis, patikslinamos Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nuostatos, siekiant suvienodinti pagrindines kontrolės institucijų funkcijas visose ES valstybėse, nustatomas reikalavimas integruotose dujų įmonėse juridiškai atskirti (įsteigiant atskirą ar antrinę įmonę) gamtinių dujų tiekimo veiklą nuo kitų veiklos rūšių.

Projekto rengėjai siūlo sugriežtinti teisinius reikalavimus dujų tiekimo saugumui užtikrinti.

Projekte numatyta suteikti teisę Vyriausybei, esant reikalui, atsižvelgiant į rinkos situaciją bei vartotojų apsaugą, daryti kai kurias išimtis, susijusias su rinkos reguliavimu.

Įstatymo projektas publikuojamas Ūkio ministerijos interneto svetainėje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją