Dabartinių ES šalių - Danijos, Švedijos ir Suomijos - premjerai bei jų kolegos iš Lietuvos, Estijos ir Latvijos, kurios valstybėmis narėmis taps gegužės 1 dieną, Vilniuje vykusiame susitikime susitarė prašyti ES griežčiau taikyti reikalavimus, draudžiančius naftos transportavimą viengubo korpuso tanklaiviais. Šiaurės ir Baltijos šalių lyderiai taip pat ragins ES reikalauti, kad Rusija ratifikuotų Baltijos jūros aplinkos apsaugos konvenciją.

"Džentelmeniški susitarimai nesprendžia ekologinių problemų, kurias sukuria vis aktyvesnė Rusijos veikla, - spaudos konferencijoje sakė Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Brazauskas. - Nauji dideli naftos terminalai reiškia, kad nežinia į kurią pasaulio vietą nuolat išplauks neaišku kokios būklės tanklaiviai".

Susitikimas, kuriame rengtasi šią savaitę Briuselyje vykstančiam ES viršūnių susitikimui, iliustruoja analitikų prognozes, kad gegužę ES šalių skaičiui padidėjus iki 25, Sąjungoje susidarys neformalios sąjungos. "Geografija ir kiti veiksniai reiškia, kad turime bendrų interesų daugeliu klausimų, nuo investicijų ir ekonomikos - iki migracijos ir ekologijos", - teigė A. Brazauskas, pavadinęs susitikimą nauja tradicija.

Kovo pradžioje didžiausia Rusijoje naftos bendrovė "LUKoil" pradėjo gręžimo darbus 270 mln. JAV dolerių vertės Baltijos jūros telkinyje, nors šiam sprendimui ir priešinosi kaimyninės Lietuvos aplinkosaugininkai. Gręžimo darbai buvo pradėti Kravcovskoje telkinyje (dar žinomame pavadinimu D-6), kuris yra nutolęs 22 kilometrus nuo Kaliningrado srities krantų.

Maskvoje įsikūrusi aplinkosaugininkų organizacija "Ecodefense" 2002 metais kreipėsi į vieną Kaliningrado teismą, norėdama priversti "LUKoil" pateikti duomenis dėl tikėtino projekto poveikio Baltijos jūrai. Tuo tarpu A. Brazauskas paragino Rusiją bendradarbiauti su jo vadovaujama Lietuvos vyriausybe siekiant užtikrinti Baltijos jūros apsaugą.

Savo ruožtu "LUKoil" vadovas Vagitas Alekperovas tvirtino, jog projekto sėkmė sustiprins Rusijos pozicijas Baltijos jūros regione. V. Alekperovo teigimu, aplinkosaugininkai neturėtų nerimauti, nes "LUKoil" telkinyje naudoja "šiuolaikiškiausiais technologijas".

"LUKoil" ketina gavybą telkinyje pradėti dar šią vasarą, o iki 2007 metų jame kasmet išgauti po 600 tūkst. tonų naftos (12 tūkst. barelių per dieną).

"LUKoil" siekia paįvairinti gavybos šaltinius, išgaudama naftą ne tik Vakarų Sibire, bet ir Baltijos jūros ar Artimųjų Rytų regionuose, iš kurių žalią naftą lengviau tiekti pasaulio rinkoms. Bendrovė išgauna kas penktą rusiškos naftos barelį. Vasarį Rusija aplenkė Saudo Arabiją ir išgavo daugiausiai naftos pasaulyje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją