Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas, Vilniaus meras Artūras Zuokas nusiuntė laiškus Europos Komisijos Pramonės, prekybos, tyrimų bei energetikos pirmininkui, Ekonomikos ir monetarinės politikos komiteto pirmininkei bei giminingų partijų atstovams Europos Parlamente.

Laiškuose sakoma: "Atsižvelgiant į Lietuvos prisiimtus įsipareigojimus iki stojimo į Europos Sąjungą suderinti nacionalinių teisės aktų nuostatas su ES teisės aktų nuostatomis yra priimtas įstatymas, nuo 2004 m. gegužės 1 d. panaikinantis nurodytą lengvatinį tarifą. Nustatytas 18 proc. pridėtinės vertės mokestis dar dešimtadaliu padidins vartotojų išlaidas už sunaudojamą šiluminę energiją".

Šis sprendimas taip pat neišvengiamai turės įtakos mažas pajamas gaunančių šeimų galimybei laiku ir visiškai atsiskaityti už šildymo paslaugas, padidins smarkiai augančius gyventojų įsiskolinimus šilumos tiekėjams ir pareikalaus papildomų biudžeto lėšų socialiai remtinų šeimų būstų šildymo išlaidoms kompensuoti.

Iškelta iniciatyva yra siūloma nustatyti pereinamajam trejų metų laikotarpiui lengvatinį 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifą centralizuotai tiekiamai šilumai gyvenamųjų namų šildymui ir karšto vandens ruošimui.

Šios iniciatyvos palaikymui Lietuvos liberalų ir centro sąjunga pradėjo visoje Lietuvoje rinkti piliečių parašus ir tikisi gausaus vartotojų palaikymo bei pritarimo.

"Kreipiuosi į Jus, kaip Lietuvos liberalų ir centro sąjungos pirmininkas bei Vilniaus miesto savivaldybės meras, ir prašau tęsti minėtos direktyvos pakeitimo projekto svarstymą bei inicijuoti galimai greitesnį jo priėmimą. Naujos direktyvos pataisos leistų Lietuvai peržiūrėti priimtus sprendimus bei įsipareigojimus ir rasti būdų palengvinti šalies šilumos vartotojų padėtį bei pagerinti politines nuotaikas sudėtingu stojimo į Europos Sąjungą pereinamuoju laikotarpiu", - sakoma kreipimesi.

Pasak A. Zuoko, yra žinoma, kad Europos Komisijoje vėl atnaujintos diskusijos dėl galiojančios Europos Sąjungos Tarybos Šeštosios direktyvos pakeitimo projekto, kuriuo yra siūloma suteikti teisę valstybėms narėms taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą kai kurioms papildomoms prekėms ir paslaugoms, įskaitant ir centrinį šildymą.

Liberalų ir centro sąjunga planuoja savo pasiūlymui paremti surinkti ne mažiau kaip 100 tūkstančių parašų visoje Lietuvoje. Jie bus įteikti atitinkamiems Europos Komisijos atstovams, Lietuvos Seimo bei Vyriausybės vadovams.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją