Racijomis įspėja apie patrulius

Patruliai Vaidas Kiškis ir Saulius Vasiliauskas vakar į Kauno gatves išvažiavo kaip eilinę dieną. Pusiaudienį jie daugiau kaip valandą vežiojo “Kauno dienos” žurnalistus.

“Dabar ne piko metas, todėl vairuotojai bus ramesni, - prognozavo maršrutinių mikroautobusų vairuotojų elgesį S.Vasiliauskas. - Be to, važiuojame tarnybiniu automobiliu, todėl mus greitai pastebės”. Jis neapsiriko. Kurį laiką pasekti vairuotojai policininkus vis tiek pastebėdavo. Netrukus jie pranešdavo racijomis apie iš paskos važiuojanti policijos ekipažą to paties maršruto vairuotojams.

Viename maršrute - dešimtys pažeidimų

Susidarydavo komiškas vaizdas, kai sektieji mikroautobusai gatvėje iš pradžių chaotiškai laviruodavo nerodydami posūkių ar staigiai stabdydami. Pastebėję policininkus, vairuotojai netrukus tapdavo pavyzdingi. “Pasižiūrėkite, jis pradėjo rodyti posūkius net važiuodamas pagrindiniu keliu, nors to taisyklės nereikalauja”, - komentavo V.Kiškis.

Iki tol 30-ojo maršruto vairuotojas per maždaug 300 metrų Kęstučio gatvės atkarpą posūkių neparodė penkis kartus. Policininkai sakė, kad tokius vairuotojus gali iš karto bausti.

Į specialius reidus patruliai išvažiuoja privačiu automobiliu ir filmuoja specialia kamera. Tokiu būdu nufilmuojama, kaip vairuotojas nesilaiko ne tik manevravimo tvarkos, bet ir sustoja tiesiog ant pėsčiųjų perėjos ar lenktyniauja. Tokie prasižengimai ir yra dažniausi.

“Nuo maršruto pradžios iki jo pabaigos užfiksuojame 40-50 pažeidimų”, - sakė S.Vasiliauskas.

Bandė išsiginti nusižengęs

Patruliai teigė, kad prieš bausdami maršrutinio mikroautobuso vairuotoją, atsižvelgia į tai, kaip reaguojama į užfiksuotus pažeidimus. “Jei žmogus primygtinai neigia savo kaltę, tokį iš karto baudžiame, o ramesniam tik pirštu pagrūmojame”, - kalbėjo V.Kiškis.

Per valandą, kurią su patruliais praleido “Kauno diena”, buvo nubaustas tik 62-ojo maršruto mikroautobusą “Ford Transit” vairavęs Rimantas Jurgutis. Savanorių prospekte jis sustojo ant pėsčiųjų perėjos ir paėmė keleivį. Vairuotojas iš pradžių nenorėjo prisipažinti, kad pažeidė Kelių eismo taisykles, bet išgirdęs, kad viskas yra nufilmuota, iš karto pripažino kaltę.

Jam buvo surašytas 125 Lt baudos protokolas, nors net prie žurnalistų vyriškis dar bandė derėtis su policininkais. “Jūs tikriausiai nepastebėjote, kad daugiau nei pusę kalno važiavote įjungęs kairįjį posūkio signalą, taip klaidindamas kitus eismo dalyvius”, - vairuotojui priminė V.Kiškis.