"Reikia tvarkyti visuomenės informavimo įstatymą, nustatyti, ko negalima daryti spaudoje. Turi atsirasti akivaizdūs draudimo faktai", - posėdyje sakė komiteto narys socialdemokratas Gediminas Dalinkevičius.

Jis kalbėjo apie didelį atgarsį Lietuvoje ir užsienyje sukėlusius rašinius dienraštyje "Respublika", kurie apibūdinami kaip antisemitiniai.

Į posėdį iškviestas žurnalistų etikos inspektorius Romas Gudaitis sakė, jog "reikia būti principingais tokių reiškinių atžvilgiu mūsų visuomenėje".

Tuo tarpu proprezidentinės liberaldemokratų frakcijos narys ir vienas iš judėjimo Rolandui Paksui paremti, pavadinto "Už demokratiją ir teisingą Lietuvą", lyderių Rolandas Pavilionis komiteto posėdyje sakė, jog antisemitinės publikacijos "Respublikos" dienraštyje yra "mūsų pačių per daug išpūstas reikalas".

"Šią žinią transliavę užsienio žurnalistai sudarė įspūdį, jog Lietuvoje darosi nesuprantami dalykai. Tai daro didelę žalą Lietuvai", - sakė jis.

Lietuvos stebėtojų Europos Parlamente delegacijos vadovė socialdemokratė Birutė Vėsaitė BNS pažymėjo, jog "prieš keletą savaičių vykusios sesijos metu Strasbūre britų leiboristų vadovas Gary Titley (Garis Titlis), mosuodamas "Respublikos" dienraščiu, kuriame buvo publikuotas antisemitinis straipsnis, kritikavo Lietuvą ir sakė, jog homofobiški ir antisemitiniai pareiškimai yra netoleruotini demokratiškose visuomenėse".

Prieš savaitę posėdžiavusi Žurnalistų ir leidėjų etikos komisija padarė išvadą, kad "Respublikos" vyriausiojo redaktoriaus Vito Tomkaus rašiniai skatina nacionalinę nesantaiką.

Komisija konstatavo, kad V.Tomkaus straipsnių ciklo "Kas valdo pasaulį" teiginiai kurstė nepakantumą žydams ir homoseksualistams. Tuo buvusios pažeistos Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos.

Generalinė prokuratūra prieš keletą savaičių pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl antisemitinių rašinių dienraštyje "Respublika".

Tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 1-ąją dalį, numatančią atsakomybę už kurstymą prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę. Už šį nusikaltimą asmuo gali būti nubaustas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

V.Tomkaus rašinių ciklas sukėlė didelį neigiamą atgarsį Lietuvoje ir užsienyje. Visuomenės atstovai, politikai, užsienio diplomatai juos apibūdino kaip kurstančius antisemitizmą, nepakantumą gėjams ir kitokias netolerancijos apraiškas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją