Kauno nuomininkų atstovai teigė, kad valdžia ieško būdų, kaip per prievartą juos iškeldinti iš butų ir apgyvendinti “šunų būdose”.

Miesto vadovai ignoravo

Kauno nuomininkai tikėjosi, kad penktadienį Savivaldybėje vykusiame susirinkime dalyvaus miesto valdžios ir Seimo atstovai.

Tačiau nuomininkų problemos sudomino vienintelę parlamentarę Dalią Teišerskytę. Miesto vadovai apskritai nepasirodė renginyje. Nuomininkų atstovai teigė, kad tokiu būdu jie puikiausiai pademonstravo, kieno interesus valdžia gina.

Daugiau nei dvi valandas trukusioje audringoje diskusijoje liejosi kaltinimai ne tik valdžiai, bet ir saviems lyderiams. Dalis nuomininkų atvirai piktinosi, kad jų lyderis Henrikas Kebeikis negali patarti - imti ar neimti garantinius raštus.

Šiuo metu Kaune dar nėra sudaryta eilė, pagal kurią nuomininkams bus mokamos kompensacijos. Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Roberto Stanionio teigimu, preliminariai numatyta, kad Vyriausybė šiemet turėtų skirti apie 8 milijonus litų. Šių lėšų turėtų pakakti apie 400 šeimų, kurios gyvena savininkams jau grąžintuose namuose. Dar daugiau nuomininkų gyvena pastatuose, kuriuos dar tik ketinama grąžinti šeimininkams.

Lyderis savo problemas jau išsprendė

“Kauno diena” praėjusiais metais jau rašė, kad Kauno nuomininkų lyderis H.Kebeikis kreipėsi į Savivaldybę, kad jam būtų suteiktas butas viename V.Putvinskio gatvės name. R.Stanionis patvirtino, kad šis prašymas buvo patenkintas. Valdininkas neslėpė, kad tai išimtinis atvejis.

“Tačiau gavome oficialų nuomininkų raštą, kuriuo prašoma padėti jų lyderiui. Šiuo metu sudarinėjami nauji sąrašai. H.Kebeikis būtų patekęs į socialiai remtinų eilę”, - teigė R.Stanionis. Tačiau jis pripažino, kad šis biurokratinis procesas užtruktų.

Nuomininkų atstovai tarpininkavo, sprendžiant lyderio problemas, tačiau penktadienį vykusiame susirinkime buvo galima pastebėti, kad ne visi jie patenkinti tokiais sprendimo būdais. “Naujų namų V.Putvinskio gatvėje niekas nestatys. Aš taip pat nenoriu kraustytis iš miesto centro”, - viešai savo emocijas liejo viena vyresnio amžiaus moteris. H.Kebeikis ją keletą kartų bandė pertraukti.

“Tuo metu dar nedirbau, todėl negalėčiau komentuoti, kaip H.Kebeikiui buvo skirtas butas. Tačiau galiu drąsiai teigti, kad nuomininkai kol kas nekovoja dėl geresnių pozicijų laukiančiųjų eilėje. Jiems kur kas aktualesnė problema - nekilnojamojo turto įvertinimas ir garantiniai raštai”, - teigė Nuosavybės teisių atkūrimo skyriaus vedėjas Vytautas Jurkevičius.

Aistros dėl butų vertės

Kalbinti grąžintuose namuose gyvenantys nuomininkai neslėpė, kad kol kas dar nepradėjo rūpintis, kada jiems bus išmokėtos kompensacijos ir jie galės įsigyti naujus būstus.

“Dabar mums svarbiausia nuspręsti, ką daryti su garantiniais raštais. Įsivaizduokite, mano butas prieš dvylika metų buvo įvertintas 20 tūkstančių litų. Ar už tokius pinigus galiu įsigyti kitą būstą? O dabar ir Vyriausybės nutarime esame perspėjami, kad būsime iškeldinti per prievartą”, - neslėpė emocijų vienas nuomininkas.

Pasak H.Kebeikio, didžiausia problema, kad butų vertė nustatoma garantinio rašto išdavimo, o ne jo vykdymo momentu. Nuomininkai jau kreipėsi, kad iš naujo būtų atlikta visa vertinimo procedūra. Tačiau, Finansų ministerijos teigimu, tam papildomai reikėtų išleisti keletą milijonų litų, todėl valdininkai atmetė šį prašymą.

“Siūliau pats sumokėti už naujas inventorizacijos procedūras, tačiau sulaukiau neigiamo atsakymo”, - stebėjosi vienas nuomininkas.

Penktadienį vykusiame susirinkime nuomininkai taip ir nenusprendė, ką toliau daryti. Dalis jų pradėjo agituoti, kad vėl reikėtų surengti protesto akciją prie miesto valdžios rūmų. Kai kurie nuomininkai atvirai prabilo, kad Savivaldybės valdininkai tarnauja savininkams. H.Kebeikis bandė sušvelninti šiuos pareiškimus, teigdamas, kad yra valdininkų, kurie rūpinasi ir nuomininkų interesais.

“Juo ilgiau tęsis ši netvarka, juo geriau savininkams. Mūsų sąskaita jie susiremontuos savo pastatus. Po to ateis laikas ir mes šiuos namus turėsime palikti”, - teigė H.Kebeikis.