"Mylimoji, padaryk tai dėl manęs!"

Kam užteks tvirtybės atsakyti mylimajam tokioje situacijoje? Ypatingai, jeigu jums brangus ryšys su žmogumi, ir jūs manote, kad būsite abu laimingi. Ką jūs galėtumėte paaukoti, kad išsaugotumėte tuos santykius ir pasiliktumėte su tuo, kurį mylite?

Galbūt jums pasisekė ir niekada neteko atsakinėti į tokius sunkius klausimus. O gal jūs sąmoningai stengiatės nematyti to, kas jūsų netenkina? Kaip ten bebūtų, dviejų kartu gyvenančių žmonių gyvenime anksčiau ar vėliau ateina tas momentas, kada iškyla panašios problemos.

Nežadėkite žvaigždžių nuo dangaus!

Kaip lengva dalinti nepasvertus pažadus tada, kai mes įsimylėję ir mums atrodo visiškai natūralu pasidalinti viskuo su tuo žmogumi, apie kurį anksčiau tik svajojome. Kartu visą gyvenimą? O taip. Na ir kas, kad dėl to jums reiks atsisakyti savo svajonės (karjeros, įpročių, pomėgių)? Auka? Jokiu būdu. Jūs darote tai savo noru, dar daugiau, jums malonu, kad jūsų ir mylimojo interesai sutampa.

Tačiau, susidūrę su realybe mes pradedame suprasti, kad atsisakyti savo pomėgių ir interesų, netgi paprasčiausiose smulkmenose, yra daug sunkiau, negu žadėti milijonus rožių. Įsivaizduokite, jūsų vyras poilsio dienomis mėgsta atsipalaiduoti prie kavos puodelio ir paskaityti laikraščius, berūkydamas cigaretę. O jus vien pagalvojus apie tabako dūmus pykina. Ar jis galės dėl jūsų atsisakyti savo įpročio?

Arba, pavyzdžiui, tuo pačiu metu per skirtingas programas rodo jūsų mėgstamiausias laidas. Ar jūs pasiruošusios pasakyti jam: "brangusis, žiūrėk tu savo futbolą", ir dar meiliai nusišypsoti? Suprantama, kad prieitumėte tokį kompromisą, jūs turite gerokai save priversti. Deja, nusileisdamos, mes turėtumėme būti tikros, kad kitą kartą vyras jūsų atžvilgiu pasielgs taip pat.

Juk tai visiškai nesunku. Sakykime, jūs jaučiate, kad pas vyrą darbe įkarštis ir jis grįžta namo gerokai nuvargęs - pasiimkite ant savo pečių didumą namų ūkio darbų. Palaikykite jį ir, jeigu tarp jūsų yra tarpusavio supratimas ir pagarba, kitą kartą, kai jums iš nuovargio viskas kris iš rankų, jūs su dėkingumu pajusite, kad jis jums padeda. Tiktai taip, padėdami ir palaikydami vienas kitą, jūs galite sukurti visumą - tai, kas vadinama šeima.

Kada auka tampa per didelė...

Tačiau būna, kad vienam iš sutuoktinių tenka paaukoti dėl kito kažką labai brangaus. Tada jūs turite teisę paklausti savęs: ar teisingai aš elgiuosi? Gal būt jis (arba ji) reikalauja iš manęs per daug? Ir jeigu aš nusileisiu šį kartą, nustosiu save gerbti ir kankinsiuosi galvodama, kad padariau nepataisomą klaidą?

Štai kokią istoriją neseniai papasakojo pažįstamas gydytojas, į kurį kreipėsi viena šeima, prašydama pagalbos. Tą šeimą visai neseniai galima buvo pavadinti visapusiškai laiminga. Vyras - jaunas mokslininkas, žmona - reklamos agentūros darbuotoja. Jie puikiai papildė vienas kitą. Greitai jie susilaukė sūnaus. Ir staiga, kaip griausmas iš giedro dangaus - kūdikis gimė nesveikas, jam buvo pripažinta Dauno liga. Jaunas tėvas su siaubu prisipažino - "Aš negalėsiu auginti tokio vaiko. Jeigu mes jį pasiliksime, aš žinau, anksčiau ar vėliau, išsiskirsime..." Vyriškio žmona atsidūrė tikrai nepavydėtinoje situacijoje, turėdama rinktis - arba kūdikis, arba vyras.

Nežinome, kuo pasibaigė ši istorija, tačiau galima įsivaizduoti, koks sunkus tai pasirinkimas. Bet kuriuo atveju, moters santykiai su vyru niekada nebebus tokie, kaip anksčiau.

Kaip gi apčiuopti tą ribą, už kurios jūsų nuolaidos mylimam žmogui virsta neapgalvotai sunkia auka, paliekančia širdyje kartėlį ir nuoskaudą. Ir tai kaip uždelsto veikimo bomba grasina sugriauti jūsų ramaus šeimyninio gyvenimo bokštus

Kada vienas duoda, kitas - ima

Situacija, kai duoti ir aukotis turi tik viena pusė, o kita tik palankiai priima, vargu ar atves prie laimingos pabaigos. Pasiaukojimas, kaip ir meilė, turi būti abipusis. Priešingu atveju, gal net nepastebėsite, kai tapsite visiškai svetimi vienas kitam.

Kiek žmonių - tiek likimų. Ir tai, kas tinka vienai šeimai, kitai gali atnešti nesėkmę. Kaip elgtis, kad auka, atnešta prie vedybų altoriaus, iš vienos pusės, nepakibtų kaip sunkus akmuo ant jūsų partnerio sąžinės, ir iš kitos - nepadarytų skriaudos jūsų asmenybei. Pasvėrę visus "už" ir "prieš", kiekvienas tegul randa savo aukso vidurį. Pakluskite savo vidiniam balsui.

Egzistuoja daug šeimos klasifikacijos tipų. Ta, kurią duosime šiandien, parodo pasiaukojimo lygį šeimoje, tiesiogiai susiejant su tuo, kiek lygūs sutuoktinių santykiai. Taigi, santuoka gali būti:

Tradicinė

Joje sutuoktiniai tiksliai pasidalina vyriškos ir moteriškos veiklos sferomis. Galutinį žodį ginčytinuose klausimuose visada taria vyras, vienareikšmiškai esantis šeimos galva. Esant tokiam jėgų pasiskirstymui, vyras, kaip taisyklė, materialiai aprūpina šeimą, žmona nedirba. Vyras vertina žmonos tradicines moteriškas vertybes ir sugebėjimus, tačiau nerodo jai per didelės pagarbos.Rezultatas: pasirodo, kad kiekvienas sutuoktinis gyvena savo gyvenimą. Tokioje santuokoje praktiškai visada aukojasi moteris, aukojanti savo interesus vyrui.

Artima lygiavertei

Tokios poros yra įsitikinusios, kad jų šeimoje yra visiška harmonija, bet tai nėra tiesa. Gali būti, jie pradėjo kaip lygiaverčiai, tačiau laikui bėgant tarnybiniai reikalai to, kuris uždirba daugiau (dažniausiai vyro), ėmė užimti svarbesnę vietą. Tai neišvengiamai iššaukdavo kito sutuoktinio nepasitenkinimą. Iš dalies vyrai nuoširdžiai norėtų pasidalinti su žmonomis namų ūkio darbais ir rūpesčiais, traktuoti ją kaip lygiavertę. Geri ketinimai taip ir lieka tik ketinimais. Retais atvejais vyras sutinka kažką paaukoti, tačiau šie atvejai tokie reti, o tos "aukos" beveik nepastebimos.

Lygiavertė

Tokioje santuokoje vyra ir žmona sugebėjo rasti tą aukso vidurį. Sutuoktiniai traktuoja vienas kitą kaip visiškai lygiaverčius ir stengiasi įdėti į šeimą viską, ką gali. Dirbantis ir uždirbantis vyra nėra privilegijuotoje padėtyje. Tas, kuris uždirba mažiau, automatiškai prisiima ant savo pečių didesniąją dalį buitinių įsipareigojimų. Abu sutuoktiniai pirmenybę teikia šeimos interesams ir stengiasi derinti savo darbo grafiką, atsižvelgdami į šį kriterijų. Galimybė aukoti kažką vienodai būdinga abiems, kas leidžia pasiekti kompromisus kritinėse situacijose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją