Praleiskite daugiau laiko kartu

Tyrimai rodo, kad šeimos, kurios kartu vakarieniauja, užsiima įvairia veikla, kartu leidžia laiką namuose, apsaugo paauglį nuo žalingo elgesio. Daug dirbantiems ar vienišiems tėvams sunku rasti laiko pabūti su vaikais. Tačiau tai viena geriausių investicijų, kurią galite padaryti.

Kalbėkitės apie tabaką, alkoholį ir narkotikus

Apie šiuos dalykus tėvai su vaikais turėtų pradėti kalbėtis dar prieš prasidedant paauglystei ir tęsti atėjus metui, kai paaugliai labiausiai linkę išbandyti alkoholį ir narkotikus. Tėvai galėtų taktiškai parodyti, kad jie nepritaria priklausomybę sukeliančių medžiagų vartojimui.

Atidžiai klausykitės

Atvirai bendraukite. Tyrimai su studentais rodo, kad jei tėvai domisi vaikų jausmais ir problemomis, šie jaučiasi galį laisviau kalbėti, o tai sumažina žalingo elgesio riziką.

Nustatykite ribas ir jų laikykitės

Vien demonstruoti šeimos požiūrį į alkoholį ir narkotikus neužteks – vaikas turi žinoti ribas ir tai, kad suaugusieji stebi jų elgesį. Susipažinkite su vaiko draugais, jų tėvais, ir stebėkite vaiko išėjimus ir grįžimus.

Diekite vertybes

Kalbėkite apie šeimos vertybes ir kokio elgesio tikitės vieni iš kitų. Vaikas gali išsiugdyti savo požiūrį į moralę, jei diskutuosite apie religinius ir dvasinius dalykus bei moralines vertybes. Socialinės, šeimos ir religinės vertybės suteikia vaikams motyvacijos pasakyti “ne” ir laikytis savo apsisprendimo.

Svarstykite, kas yra geras draugas

Bendraamžių įtaka – labai svarbi, tad diskutuokite apie tai, kas yra geri draugai. Dvylikametis gali suprasti, kad draugas – tai žmogus, su kuriuo dalinatės patirtimi ir vertybėmis, gerbiate vienas kito sprendimus ir stengiatės įsiklausyti bei suprasti. Jūsų vaikai suvoks, kad draugai, kurie verčia gerti ar rūkyti, visai nėra draugai.

Skatinkite smagią, naudingą veiklą

Vaikai, užsiimantys popamokine veikla, lankantys būrelius, lengviau susiranda draugų ir pomėgių, nukreipiančių dėmesį nuo kvaišalų.

Vaikai mokosi iš jūsų

Svarbu sugebėti būti geru pavyzdžiu savo vaikui. Koks jūsų elgesys ir požiūris į alkoholį, tabaką ir narkotikus? Tai, ką darote, daug svarbiau nei tai, ką kalbate. Jei patys rūkote ir išgeriate, diskusijos nepadės. Nereiškia, kad vakarieniaudami turite atsisakyti taurės vyno ar retsykiais išgerti alaus. Vaikai gali suvokti ir įsisamoninti skirtumus tarp to, ką suaugusieji daro legaliai ir to, kas netinka vaikams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją