Kaip DELFI jau skelbė, teismas uždraudė trečiadienio vakarą per TV3 televiziją rodyti laidą „Akistata“. Visgi laida trečiadienį buvo parodyta. Tiesa, senolės vardas nebuvo minimas ir giminystės ryšys su E. Žiobiene neįvardintas.

D.Radzevičius: jau laidos forma ir pateikimo būdas neetiški

E.Žiobienė susidariusios situacijos nekomentuoja, o LŽS pirmininkas D. Radzevičius matytoje laidoje įžvelgia neprofesionalumą ir etikos pažeidimus.

„Etikos normos reikalauja vieno paprasto dalyko – laikytis bendrų žurnalistikos principų. Mano nuomone, net jei atmestume laidos turinį, nevertintume, kurie faktai tikslūs, kurie ne, kurie tikri, kurie netikri, jau laidos forma ir pateikimo būdas neetiški“, - sakė D. Radzevičius.

Pasak D. Radzevičiaus, laidoje naudota kritika, paremta ad hominem principu – kai žmogus kritikuojamas ne dėl savo veiksmų, profesinės veiklos, o dėl savo asmenybės.

LŽS vadovui užkliuvo ir konkrečios laidoje skambėjusios fazės – pavyzdžiui, kad valstybės tarnautojas turi daryti daugiau, nei numato įstatymai. „Pagal mūsų įstatymus labai aišku, kad valstybės tarnautojai negali viršyti savo įgaliojimų, negali imtis nenumatytų veiklų“, - aiškino D. Radzevičius.

Parodytą laidą D. Radzevičius laiko neprofesionalia, pažeidžiančia etiką. Jam kyla įtarimas, kad daug kas daryta specialiai, mat E. Žiobienei skirta jau ne viena „Akistatos“ laida. „Man kyla klausimas kodėl, kokia problema? Man kyla klausimas, ar tai nesusiję su jos buvusia veikla, kai ji vadovavo Žurnalistų ir leidėjų etikos komisijai. Kiek pamenu, komisijoje buvo gauta skundų ir dėl K. Krivicko prodiusuojamų laidų“, - kalbėjo D. Radzevičius, priminęs, kad žurnalistas pirmiausia turi siekti teikti teisingą informaciją, nepiktnaudžiauti turimais faktais ir komentarais.

J.Jefremovas: senolė – ne kraujo giminė, bet artima

„Jokios klaidos nebuvo. Kur buvo neprofesionalumas? Ta moteris turi labai artimas sąsajas su E. Žiobiene, ji – labai artimas šeimos narys, tai nėra atsitiktinė Žiobienė. Ne kraujo giminė, bet artimas šeimos narys. Tai mes labai gerai žinome, „Akistatos “ žurnalistai tai galėtų įrodyti“, - DELFI teigė TV3 programų direktorius Jurgis Jefremovas.

Pasak J. Jefremovo, televizija stengėsi vykdyti teismo nutartį, tad neatskleidė močiutės tapatybės ir jos tikslaus giminystės ryšio su E. Žiobiene.

Programų vadovo nuomone, ažiotažas kilo, nes E. Žiobienės šeima tiesiog būgštavo dėl savo reputacijos.

Teisininkė: TV3 gali grėsti tik bauda

Pakomentuoti susidariusią teisinę situaciją DELFI paprašė bendrovės „Adlex“ advokatės Redos Kurlavičienės. Pasak R. Kurlavičienės, iš žiniasklaidoje skelbtos informacijos nežinoma, kas teismo nutartimi uždrausta – ar rodyti laidą apskritai, ar rodyti konkretų reportažą laidos metu, ar minėti konkrečius asmenis.

Advokatė atkreipė dėmesį, kad laidą transliavo TV3 – juridinis asmuo, kuris, pagal baudžiamąją teisę, už teismo sprendimų nevykdymą neatsako. „Jiems gali būti skiriama bauda pagal Civilinio proceso kodeksą. O baudžiamosios bylos jiems neiškelsime, manau, jie tai puikiai supranta ir žino, dėl to gali lengvai išsisukinėti“, - sakė R. Kurlavičienė.

Pasak jos, kitas klausimas – etinė žurnalistų pusė.

D. Radzevičiaus teigimu, jei bus gautas kreipimasis, turėtų reaguoti Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija. Be to, kreiptis į teismą gali laidoje minimi žmonės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją