Medžiagų apykaita

Kai tik suvalgome eilinę porciją maisto, organizme ima vykti iškart du procesai: anabolinė apykaita, kurios metu maistas perdirbamas į būtinas organizmui medžiagas, ir atvirkštinė katabolinė apykaita, kurios funkcijos – suardyti šias medžiagas, paverčiant jas energija, ir galiausiai atliekomis. Tai ir vadinama medžiagų apykaita, kuri gali vykti greitai arba lėtai.

Iš maisto organizmas gauna energiją, būtiną normaliam funkcionavimui. Ir jei mes valgome daugiau maisto nei reikia, arba atvirkščiai, imame save griežtai riboti norėdami sulieknėti, organizmo veikla sutrinka.

Kas gi vyksta tokiu atveju?

Jei mes suvartojame daugiau maisto nei reikia mūsų organizmui, šis paverčia perteklių į riebalus.

Jei ribojame save, organizmas mano, kad atėjo sunkūs laikai, ir nusprendžia pats pasirūpinti energijos atsargomis. Tai yra, jis vėl ima kaupti maistą į savo aruodą. Dar daugiau, tokiais atvejais jis labai ribotai eikvoja energiją, taip pat – ir perdirbant maistą. Ir medžiagų apykaita sulėtėja.

Jei reikia sulieknėti

Būtina atkurti gerą medžiagų apykaitą. Ne paspartinti, o normalizuoti. Tam reikia aiškiai suprasti, kad energiją reikia išeikvoti.

Sportuokite

Sportas – geriausias būdas padidinti bendrą energijos sueikvojimą ir vienintelis būdas neapaugti riebalais gyvenant šiuolaikinėmis sąlygomis (liftai, sėdimas darbas biure, minimalus judėjimas). Užsirašykite į sporto klubą, pradėkite bėgioti rytais arba paprasčiausiai mankštintis.

Lieknėjame darbe

Dauguma mūsų dirba biuruose, o tai reiškia, kad nuo ryto iki vakaro sėdi vienoje vietoje. Tačiau net šiuo atveju yra būdas sulieknėti. Kalorijos deginamos įtempiant raumeninius audinius. Todėl darbe leiskite sau judėti, linguoti kėdėje, raskite priežasčių daugiau pavaikščioti. Taip paspartinsite savo lieknėjimą net tada, kai jūsų medžiagų apykaita iš prigimties lėta.

Esti kelios metodikos, kaip kontroliuoti medžiagų apykaitą. Vieną jų siūlo medicinos mokslų daktaras, daugiau nei šešiasdešimties knygų apie sveikatą autorius Rojus Martinas.

Trys būdai tapti lieknesniam: trys daktaro Rojaus Martino taisyklės

Taisyklės, kurios padeda kontroliuoti medžiagų apykaitą, paprastos, tačiau reikalauja kantrybės ir didelio noro pakeisti ne tik save, bet ir savo sąmonę.

Pratimams stenkitės atiduoti visas savo jėgas. Kuo jums sunkiau, kuo sunkiau ir intensyviau kvėpuojate, tuo labiau suaktyvėja medžiagų apykaita. Turite veikti kaip sprinteris, kuris bėga sparčiau nei gali. Visiškai išsekęs, jis atsipalaiduoja, kvėpavimas atsistato, ir tada jis vėl kartoja bėgimą. Veikite tokiu pat principu, tai verčia organizmą prisitaikyti prie situacijos, naudojant kvėpavimą.

Reguliariai darykite kvėpavimo gimnastiką. Kuo giliau kvėpuojate, tuo daugiau deguonies patenka į jūsų kraujo sistemą ir tuo spartesnė medžiagų apykaita.

Galvokite apie save

Kitas žingsnis – darbas su pasąmone. Savitaiga – efektyviausia priemonė pakeisti žmogaus požiūrį į save. Bet kokių pokyčių organizme priežastis visų pirma yra mūsų protas. Jei norite geriau atrodyti, imkite įsivaizduoti save taip, kaip norėtųsi. Rezultatų laukti ilgai nereikės.

Laikykitės režimo

Vartokite kuo daugiau ląstelienos ir produktų, kuriuose gausu vandens. Venkite krakmolingų produktų. Atkreipkite dėmesį į šviežius vaisius ir daržoves. Gerkite du-tris litrus vandens per dieną, suvalgykite mažai kaloringų salotų ar paprastą obuolį prieš pietus ir vakarienę.

Kaip ir bet kokiu atveju, lieknėjant svarbu pasitikėti savimi ir savo jėgomis. O norint išlaikyti spartietišką ramybę, reikia gerai išsimiegoti ir visada kontroliuoti savo emocijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)