Daugiausia malonumo gerdami vyną gauname iš jo aromato. Skonis turi tik keturis aspektus – saldu, rūgštu, sūru, kartu. Nosis padaro likusį darbą. Vynui šylant susidaro garai, todėl vyno temperatūra turi būti keliais laipsniais žemesnė nei ideali pateikimo.

Kambario temperatūra retai kada būna tinkama, ypač jei esate jachtoje Indijos vandenyne ar Hjustone liepos mėnesį. Turbūt nelabai norėsite gerti 35 laipsnių Chardonnay? Šiltų baltųjų vynų skonis tampa blankus. Tik nedaugelyje namų temperatūra yra tokia, kad atitiktų vyno pateikimo temperatūrą.

Taigi, atsisakykite požiūrio, kad reikia “atšaldyti visus baltus vynus, o raudonus pateikti kambario temperatūros”. Nurodysime pačias tinkamiausias vyno pateikimo temperatūras. Bet prisiminkite, kad reikia atsižvelgti ir į kambario temperatūrą.

Jei jūsų kambaryje yra 20 laipsnių ir jūs pateikiate išlaikytą Burgundy, geriausia būtų jį atšaldyti iki 17 laipsnių, kad jis galėtų šiek tiek sušilti taurėse. Vyną atšaldyti geriausia šaldytuve, bet sušildymui geriausiai tinka rankų šiluma, jose laikant taurę.

Jei susidursite su kuo nors, pamišusiu dėl kambario temperatūros, pasiūlykite jiems įsivaizduoti puikų šaltą vyną Aliaskoje vasario mėnesį. Tokioje temperatūroje net baltasis vynas, kuris šiaip geriamas atšaldytas, bus tokio skonio, kaip... vanduo.

Vyno pateikimo temperatūros rekomendacijos:

Vintage Port - 19o
Bordeux, Shiraz - 18o
Raudonas Burgundy, Cabernet - 17o
Rioja, Pinot Noir - 16o
Chianti, Zinfandel - 15o
Rausvas portveinas - 14o
Rausvas Beaujolais - 12o
Viognier, Sauternes - 11o
Chardonnay - 9o
Riesling - 8o
Šampanas - 7o
Balti vynai - 6o
Asti Spumanti - 5o

Primename, kad tinkamiausia temperatūra visų vynų saugojimui - 13o C.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją