"Užgavėnės - turbūt vienintelė šventė, kurioje visi turi dalyvauti, o ne stebėti", - penktadienį spaudos konferencijoje sakė Vilniaus etninės veiklos centro rengiamos šventės režisierė Zita Kelmickaitė.

Pasak jos, šių metų renginio tikslas - įtraukti vilniečius bei miesto svečius į šventės šurmulį. Renginio organizatoriai tikisi, kad žmonės nebijos ir nepyks ant persirengėlių, bet žais, juoksis, linksminsis kartu su jais, provokuos kaukėmis pasipuošusius folkloro ansamblių narius.

Renginio režisierė pasakojo, kaip pernai sutrikdavo "raganos" sustabdyti policininkai ar stengdavosi išsisukti persirengėlių užklupti taksistai.

Pasilinksminę Pilies gatvėje persirengėlių kolona patrauks į Rotušės aikštę, kur koncertuos folkloro ansambliai - "Vilnelė", "Ūla", "Varangė", "Vija", "Nalšia", "Sadauja", "Kodravas", "Arinuška, " Kūlgrinda", "Reketukas ir kiti.

Susirinkusieji pamatys per žiemą įmitusio Lašininio ir per pavasario Gavėnią suliesėjusio Kanapinio kovą, išvys Morės deginimą.

"Jei garsiai per Užgavėnes nešauksit, daug nevalgysit ir nesivoliosite sniege - žiemą neišeis", - įspėjo Z.Kelmickaitė.

Per Užgavėnes užsinorėję kitų tautų tradicinių patiekalų galės užsukti į Vilniaus mokytojų namus - čia be tradicinių lietuviškų patiekalų bus galima paskanauti azerbaidžaniečių lavašo, basturmos, įvairios mėsos šašlykų.

Vilniaus mokytojų namuose taip pat kausis Lašininis su Kanapiniu, o lauže liepsnos Morė, koncertuos folkloro ansambliai - "Jorė", "Krivūlė", "Apynys", Vilniaus dzūkų draugė ir kiti.

Antradienį žiemą vys ir į Rotušės aikštę susirinkę kauniečiai. Pagrindinėje miesto aikštėje bus renkama šauniausia "ožio", gražiausia "čigono", puikiausia "gervės", baisiausia "giltinės" kaukė.

Kiekvienos mokyklos persirengėliai kviečiami į šventę atsinešti savo pagamintą Morę. Iš visų atneštųjų gražiausia, didžiausia Morė bus paskelbta Užgavėnių karaliene, o jos palyda - šventės garbės svečiais.

Užgavėnių renginyje Kaune dalyvaus vaikų folkloro ansambliai -"Ratilelis", "Kaukutis", "Gilė", "Bitula" ir kiti. Vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmuose bus atidaryta Užgavėnių kaukių paroda "Šalta žiema šalin eina".

Užgavėnės švenčiamos likus septynioms savaitėms iki Velykų. Šventės metu valgoma daug riebaus ir sotaus maisto, tradicinių blynų. Užgavėnių šventės atitikmenis turi dauguma Europos tautų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją