"Mes prognozuojame, jog naujosios narės iš Rytų Europos per ateinančius kelerius metus patirs tokį ekonominį stebuklą, kokį po Antrojo pasaulinio karo patyrė Vokietija ", - spaudos konferencijoje Berlyne pareiškė ekonomikos instituto "Ifo" prezidentas Hans-Werner'is Sinn'as (Hansas Verneris Sinas).

10 valstybių, tarp jų ir trys Baltijos šalys, į Europos Sąjungą įstos gegužės 1 dieną. Po įstojimo išaugęs užsienio investicijų srautas ir padidėjusios eksporto galimybės mažu darbo užmokesčiu pasižyminčiose valstybėse turėtų sukelti bumą.

Vokietijos ekonomikos ministras Wolfgangas Clementas (Volfgangas Klementas), kalbėdamas toje pačioje konferencijoje, pareiškė, jog toks "stebuklas" Rytų Europos valstybėse paskatins ir Vokietijos ekonomiką.

"Tai mums yra didelių galimybių rinka. Jau dabar kai kurios būsimosios ES narės yra vienos iš pagrindinių mūsų prekybos partnerių", - teigė jis ir pridūrė, kad į jas Vokietija eksportuoja beveik 12 proc. visos išvežamos produkcijos, o tai yra daugiau nei į Jungtines Valstijas.

W.Clementas ir H.W.Sinnas pristatė naujausią ekonomikos patarėjų grupės ataskaitą, įvertinančią dabartinę Europos ekonomikos būklę ir būsimą jos plėtrą. Ataskaitoje teigiama, jog ES plėtra blokui atvers daug galimybių, tačiau tuo pačiu sukels ir riziką.

"Riziką gali kelti kylantis nedarbo lygis Vakarų Europoje. Taip gali atsitikti, jei Vakarų Europos darbo užmokesčio struktūra išliks nelanksti, - teigiama pranešime. - Šiuo metu darbo užmokestis Rytų Europoje sudaro tik ketvirtadalį ES ir šeštadalį Vokietijos vidutinio lygio".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją