Jei žmonės sveikai gyventų, teisingai maitintųsi, negertų alkoholio ir nerūkytų, būtų galima išvengti 80 proc. širdies ir kraujagyslių ligų, 90 proc. diabeto, 30 proc. onkologinių susirgimų, teigiama Nacionalinės sveikatos tarybos metiniame pranešime.

„Sveikos gyvensenos problema Lietuvoje Nr. 1 – sveikatos žalojimas alkoholiu. Turime labai dideles tiek legalaus, tiek nelegalaus alkoholio suvartojimo apimtis, didėja žalingas alkoholio vartojimo paplitimas, kai geriama dideliais kiekiais. Taip pat didžiuliai tiesiogiai ir netiesiogiai alkoholio sukeltų ligų ir mirčių skaičiai. Alkoholizmas išplitęs tarp vaikų ir paauglių. Susiformavo naujas psichologinis visuotinio alkoholio vartojimo tolerancijos kompleksas, skatinantis ateities alkoholizmo plitimą Lietuvoje“, - vardijo J. Pundzius.

Anot jo, ekspertų išvados teigia, kad neribojama reklama, ypač jaunimo mėgstamų sporto laidų metu, neabejotinai turi įtakos nestiprių alkoholinių gėrimų vartojimo išplitimui, o nestiprių gėrimų vartojimas turi įtakos tam, kad anksčiau pradedama vartoti stiprius gėrimus, skatina rūkymą bei narkotikų vartojimą.

Įrodyta, kad kovojant su svaigiųjų gėrimų vartojimu, efektyvios yra tik draudimo priemonės. Visos kitos – įtikinėjimas, mokymas, auklėjimas – yra mažai efektyvios. Tai patvirtina ir akivaizdus visuomenės sveikatos rodiklių pagerėjimas, kai buvo sugriežtinta alkoholio reklamos ir prekybos tvarka. Šie rodikliai neigia spekuliacijas, kad legalaus alkoholio apribojimas padidino nelegalaus alkoholio pasiūlą ir nesumažino bendro alkoholio suvartojimo. Teigiamus poslinkius iliustruojantys skaičiai byloja, kad nuo 2007 m. visos kreivės, rodančios alkoholio sukeltus sveikatos sutrikimus, krinta žemyn.

Mirtingumas nuo ligų, sietinų netiesiogiai su alkoholiu, paskutiniais metais taip pat šiek tiek sumažėjo, tačiau ES vidurkis ir netgi mūsų kaimynai latviai ir estai dar mums nepasiekiami.

„Reikėtų ir toliau tęsti šią politiką siekiant blaivinti Lietuvą“, - įsitikinęs J. Pundzius. Medikas išreiškė viltį, kad šiuo metu Seime vykstančiose diskusijose dėl alkoholio prekybos liberalizavimo, t. y. leidimo prekiauti alkoholiu ilgiau, visgi nugalės sveikas protas. Anot jo, šiuo klausimu paskutinį žodį turėtų tarti ne ekonomikos komitetas, besirūpinantis, kaip daugiau pinigų surinkti į biudžetą, o Sveikatos reikalų komitetas.

„Nustatyta, kad alkoholio pardavimo laiko prailginimas viena valanda nakties metu 10 proc. padidina alkoholio vartojimo mastus. Tai yra „auksinis“ pardavimo laikas, nes žmonės alkoholio pirkti ateina jo jau pritrūkę, todėl jiems negaila pinigų. Nustatyta, kad vėlai vakare parduodami didžiausi alkoholio kiekiai – tai didžiulės pajamos prekybininkams. Tačiau visa tai didina nusikaltimų gatvėse, konfliktų šeimoje ir kitų nelaimių skaičių. Jeigu jau labai būtina prailginti prekybos alkoholio laiką, darykite tai ryte – nuo 9, 8, 7 ar net 5-tos valandos ryto. Tai neturės tokios žalos sveikatai, kaip prekyba alkoholiu naktį“, - tikino J. Pundzius.

Anot mediko, yra nustatyta, kad tie, kurie geria pilstuką, jį ir gers, tačiau prekyba alkoholiu naktį nukreipta į viduriniąją visuomenės klasę. Taigi noras surinkti daugiau pinigų iš prekybos alkoholiu akcizų, visuomenę girdys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją