„Turbūt kiekvienas žmogus, įsigijęs neįrengtą ar kažkieno jau įrengtą būstą, nori jį daugiau ar mažiau pakeisti. Vieniems užtenka perstumti baldus, perdažyti sienas, o kitiems reikia radikalių permainų, – tikina IĮ „Sart“ architektė Inga Martinonytė. – Darantieji pakeitimus standartiniame bute paprastai nori turėti kuo erdvesnes ir šviesesnes patalpas bei kuo mažiau nenaudingo ploto – koridorių.“

Dažniausiai pageidaujamos būsto rekonstrukcijos vykdomos virtuvėje.

„Jau kelerius metus populiaru virtuvę sujungti su gyvenamuoju kambariu, – sako architektė. – Tiesa, pastaruoju metu dažnai prašoma šias erdves atskirti dekoratyvine sienele ar baldu, kuris užstotų buitinę virtuvės dalį ir joje neretai vyraujančią netvarką.“

Vonios kambaryje šiuo metu populiaru atsisakyti vonios, kuri užima daug vietos, ir ją keisti dušo kabina.

Laikančios ar nelaikančios?

Visų pertvarkymų esmė – sienos. Kiekviena buto ar namo siena laiko vieną ar kitą namo konstrukciją, tik vienos – mažiau, kitos – daugiau. Jeigu ketinate kažką griauti, vadinasi, tai reikia daryti profesionaliai – kitaip galite sugriauti visą namą.

„Jeigu griauti tenka paprastą sieną, jokių leidimų nereikia, – aiškina IĮ „Sart“ architektas Saulius Saulėnas. – Leidimai remonto darbams reikalingi tada, kai daromi esminiai pakeitimai: griaunamos laikančiosios konstrukcijos, kertamos angos fasade. Tuomet privalu parengti projektą ir gauti leidimą statybų darbams.“

Taigi pirmiausia išsiaiškinkite, kokia yra jums nereikalinga siena – paprasta ar kapitalinė (laikančioji). Pastarosios laiko visą pastato konstrukciją, tad jeigu tokią sieną nugriausite nelegaliai (be leidimo), be to, tą patį padarys virš jūsų ar po jumis gyvenantys kaimynai, namas gali įtrūkti ar net įgriūti. Kur yra kokia siena, labai aiškiai matyti buto plane: laikančiosios sienos žymimos storesne linija.

Jeigu jums trukdanti siena nėra kapitalinė, galite drąsiai imtis rekonstrukcijos darbų – leidimai, kuriuos išduoda savivaldybė, tokiam remontui bus reikalingi tik tuomet, jeigu namas yra senas, istorinis. Visais kitais atvejais remontui vadovaujate jūs.

„Labiausiai tinkami perplanuoti būstai yra naujos statybos namuose, nes vidinės butų pertvaros dažniausiai būna lengvos ir neturi įtakos pastato konstrukcijai. Tokiuose butuose lengvai formuojamos naujos pertvaros, erdvės“, – pabrėžia S. Saulėnas.

Tiesa, viena nedidelė sąlyga vis tiek išlieka – jūsų remontas neturi trikdyti kaimynų ramybės, taigi nuo 18 val. vakaro iki 6 val. ryto leiskite žmonėms ilsėtis. Be to, būtų mandagu dar prieš pradedant remonto darbus laiptinėje pakabinti skelbimą ir nurodyti, kiek laiko truks remontas, bei atsiprašyti už sukeliamus nepatogumus.

Būtinasis leidimas

Moteris griauna sieną
Norint rekonstruoti butą griaunant laikančiąsias sienas, reikia gauti leidimus, kaip ir naujai statybai.
Pirmiausia turite savivaldybei pateikti savo prašymą, raštišką daugiau nei pusės namo bendraturčių sutikimą ir statinio projektą (buto planą).

„Jeigu namas aukštesnis nei devynių aukštų, reikia, kad atestuotas konstruktorius atliktų konstrukcinius skaičiavimus ir darbo brėžinius. Taip pat privaloma atlikti projekto ekspertizę“, – sako S. Saulėnas.

Sudėtingiau gauti leidimą rekonstruoti butą stambiaplokščiuose, vadinamuosiuose blokiniuose, namuose. Plytiniuose daugiabučiuose – paprasčiau.

Gavus leidimą, privalu pakeisti paties buto planą, tad teks samdyti architektą projektuotoją. Tik tada, kai jis perbraižys jūsų buto detalųjį planą, galėsite imtis griovimo darbų.

Už savavališką kapitalinės sienos griovimą gali būti skiriama ne tik įspėjimas, bet ir didžiulės baudos. Pagal mūsų šalies įstatymus, tokiais atvejais, kai pakeičiamos bet kurios laikančiosios konstrukcijos kito tipo laikančiosiomis konstrukcijomis, įrengiamos naujos laikančiosios konstrukcijos, pašalinama dalis esančių laikančiųjų konstrukcijų, tokie statybos darbai priskiriami prie statinio rekonstravimo darbų.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso 159 straipsnyje nustatyta, kad statinio, išskyrus nesudėtingą statinį, rekonstravimas ar kapitalinis remontas mieste ar saugomoje teritorijoje neturint statybos leidimo užtraukia baudą nuo 2 tūkst. iki 10 tūkst. litų. Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda, užtraukia baudą nuo 10 tūkst. iki 25 tūkst. litų.

Statinio, išskyrus nesudėtingą statinį, rekonstravimas ar kapitalinis remontas miestelyje ar kaime neturint Statybos įstatymo nustatyta tvarka gauto statybos leidimo užtraukia baudą nuo 500 iki 2 tūkst. litų. Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda, užtraukia baudą nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. litų.

Bus galima įteisinti

Nuo šių metų spalio 1 dienos įsigaliosiančiame Statybos įstatymo pakeitimo įstatyme nustatyta, kad Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos pagal šio įstatymo jai priskirtą kompetenciją išnagrinėja savavališkos statybos faktą ir ne vėliau kaip per mėnesį nuo savavališkos statybos akto surašymo dienos pareikalauja iš statytojo (užsakovo) savo lėšomis pašalinti savavališkos statybos padarinius: nugriauti statinį ir sutvarkyti statybvietę; išardyti savavališkai perstatytas ar pertvarkytas statinio dalis ir, jeigu būtina, sutvarkyti statybvietę; atstatyti (atkurti) nugriautą kultūros paveldo statinį (jo dalį) arba statinį (jo dalį), dėl kurio nugriovimo buvo pažeistas viešasis interesas, ir, jeigu būtina, sutvarkyti statybvietę.

Taigi už savavališką kapitalinės sienos išgriovimą galite būti ir nubaustas pinigine bauda, ir priverstas statinį atstatyti. Tačiau naujos Statybos įstatymo pataisos numato galimybę ir įteisinti jau atliktą remontą. Tokios galimybės iki šiol nebuvo.

„Jeigu įvyko taip, kad žmogus savavališkai išgriovė sieną ir pasidarė remontą, reikėtų nedelsiant parengti projektinę dokumentaciją ir derinti perplanavimo projektą savivaldybėje“, – pabrėžia S. Saulėnas.

Nuo spalio įsigaliosiančiame Statybos įstatymo pakeitimo įstatyme nustatyta galimybė savavališką statybą įteisinti tuo atveju, kai ji yra galima pagal teisės aktus, sumokant nustatyto dydžio įmoką.