Malaizijos astrofizikei Mazlan Othman bus pavesta užduotis koordinuoti žmonijos atsaką į nežemiškų civilizacijų kontaktą.

Į mūsų planetą atskridę ir paprašę „nuvesti pas lyderį“ ateiviai būtų nukreipti tiesiai pas M. Othman.

Kitą savaitę numatytoje britų Karališkosios mokslinės draugijos konferencijoje Bakingemšyre ji turėtų detaliau pristatyti savo naują rolę.
58 metų amžiaus mokslininkė delegatams turėtų pranešti, kad tokia jos idėja yra savalaikė po to, kai pastaraisiais metais buvo aptikta šimtai aplink kitas žvaigždes skriejančių planetų. Dėl to turėtų gerokai padaugėti galimybių aptikti nežemiškas gyvybės formas.

Šiuo metu M. Othman vadovauja mažai žinomam Jungtinių Tautų Išorinių kosminių reikalų biurui (Unoosa).

Neseniai vykusiame pokalbyje su kolegomis mokslininkai ji sakė: „Kelių įstaigų tęsiama nežemiškos komunikacijos paieška sustiprina viltį, kad vieną dieną žmonija sulauks signalų iš ateivių.“

„Kai taip atsitiks, turėtume turėti koordinuotą atsaką, kuris apimtų visus su klausimu susijusius jautrumus. JT yra tinkamas mechanizmas tokiam koordinavimui, – pažymėjo ji.

Profesorius Richardas Crowtheris, kosmoso teisės ekspertas iš Jungtinės Karalystės kosminės agentūros, kuri vadovauja delegacijoms į JT, sako: „M. Othman yra labiausiai tinkamas kandidatas į kontaktinio asmens vietą.“

Planą paversti Unoosa koordinuojančia agentūra ryšiams su ateiviais aptars Jungtinių Tautų mokslininkų patariamieji komitetai, o vėliau šis pasiūlymas keliaus į Generalinę asamblėją.

Iki šiol nėra sutarimo, kaip reikėtų sveikinti nežemiškus lankytojus. Pagal 1967 m. Išorinio kosmoso sutartį, kurios įgyvendinimą užtikrina Unoosa, JT nariai sutiko ginti Žemę nuo užkrėtimo ateivių rūšimis jas „sterilizuojant“.

Kiek žinoma, M. Othman remia labiau tolerantišką požiūrį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)