Tai tikra „burtų lazdelė“ ruošiant valgį – nesvarbu, kasdienį ar šventinį. Ant šventinio stalo tai bus puikus daržovių užkandis, o kasdieną gali būti ir pagrindinis patiekalas – ikrą iš baklažanų galima užtepti ant duonos, patiekti su virtomis ar keptomis bulvėmis, makaronais ar ryžiais.

Pati skaniausia ikra pagaminama iš keptų baklažanų. Kepti juos galima nepjaustytus (taip bus lengviau nulupti žievelę), arba kepti smulkintus gabalėliais (tokiu atveju patiekalą ruošite iš nenuluptų baklažanų).

Suprantama, vien baklažanų nepakanka: jie maišomi su smulkiai pjaustytais ir apkepintais svogūnais, keptomis paprikomis, pomidorais, morkomis, aguročiais, obuoliais. Klasikinis variantas – tai baklažanai, pomidorai ir svogūnai. Šviežią ir gerą skonį baklažanų ikrai suteikia česnakai ir švieži prieskoniniai žalumynai – mėtos, bazilikai, kalendros. Visus šiuos ingredientus galima sumalti mėsmale ar virtuviniu kombainu, sugrūsti grūstuvu ar smulkiai supjaustyti peiliu.

Baklažanų ikra

8 porcijoms reikės:

3 baklažanų,
3 pomidorų,
1 didelio raudonojo svogūno,
druskos pagal skonį,
1 arbat. šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
4 valg. šaukštų aliejaus,
krapų ir petražolių pagal skonį

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Baklažanus patepkite aliejumi, dėkite į kepimo skardą ir kepkite, kol sutrūkinės odelė – apie 15 min. Šaukštu išskobkite baklažano minkštimą.

Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, smulkiai supjaustykite minkštimą. Svogūną nulupkite, smulkiai supjaustykite, užpilkite verdančiu vandeniu, o vėliau – šaltu.

Sumaišykite baklažanų minkštimą, pomidorus ir svogūnus, įberkite druskos pagal skonį, pagardinkite pipirais. Masę išmaišykite giliame inde. Supilkite aliejų ir vėl išmaišykite. Paragaukite, jeigu reikia – įberkite druskos. Prieš patiekiant pabarstykite smulkintais žalumynais.

Baklažanų ikrai su obuoliais

10 porcijų reikės:

2 vidutinio dydžio baklažanų,
2 pomidorų,
2 svogūnų,
2 didelių obuolių,
1 paprikų,
2 valg. šaukštų aliejaus,
2 valg. šaukštų sviesto,
druskos ir cukraus pagal skonį.

Gaminimas:

Baklažanus perpjaukite išilgai pusiau, dėkite į kepimo skardą perpjauta puse į viršų. Apšlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 C apie 10 min. Palaukite kol atvės, išskobkite minkštimą ir supjaustykite kubeliais.
.
Svogūną, pomidorus ir obuolius smulkiai supjaustykite.

Keptuvėje įkaitinkite sviestą, apkepinkite svogūnus ir papriką 4 min. Sudėkite baklažanus ir obuolius ir kepkite dar 4 min. Supilkite pomidorus kartu su jų sultimis, berkite druską, cukrų pagal skonį, viską išmaišykite. Sumažinkite ugnį, uždenkite dangčiu ir troškinkite 15 min. nuolat maišant.

Baklažanių piurė su jogurtu

6-8 porcijoms reikės:

2 didelių baklažanų,
aliejaus,
0,5 arbat. šaukštelio kalendros sėklų,
juodųjų pipirų,
1 skiltelės česnako,
2 indelių natūralaus jogurto,
1 valg. šaukšto alyvų aliejaus,
druskos.

Gaminimas:

Nenuluptus baklažanus patepkite aliejumi, subadykite šakute ir kepkite įkaitintoje iki 180 C orkaitėje 15-20 min. Kalendros sėklas, juoduosius pipirus pakaitinkite sausoje keptuvėje, kol pasklis aromatas. Tuomet suberkite į gilų indelį ir sugrūskite. Dėkite susmulkintą česnaką ir viską sumaišykite.

Karštus baklažanus perpjaukite išilgai pusiau, šaukštu išskobkite vidurį, sudėkite prieskonius ir virtuviniu plaktuvu sumaišykite tirštą piurė. Į plaktuvą supilkite jogurtą ir alyvų aliejų, viską išmaišykite, kad gautųsi vientisa masė. Pagardinkite druska. Patiekite su skrudinta duona.

Baklažanų ikrai su morkomis

Jums reikės:

1 kg baklažanų,
3 valg. šaukštų aliejaus,
1 galvutės svogūno,
4 skiltelių česnako,
100 g morkų,
300 g pomidorų,
petražolių.

Gaminimas:

Baklažanus kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 150 C. Kepkite, kol odelė pradės atsiskirti nuo minkštimo. Baklažanus išimkite iš orkaitės, perpjaukite pusiau, išskobkite minkštimą peiliu arba šaukštu. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite, morką sutarkuokite smulkia trintuve.

Puode įkaitinkite aliejų. Pakepinkite svogūną, po 5 min. sudėkite česnaką, dar po minutės – morkas. Dar po 3 min. sudėkite baklažanų minkštimą. Troškinkite 1 min., nukelkite nuo ugnies ir truputį atvėsinkite.

Nulupkite pomidorų odelę, pašalinkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Petražoles supjaustykite kuo smulkiau. Į puodą su baklažanais suberkite pomidorus ir petražoles, uždenkite ir įdėkite į orkaitę ir kepkite 10 min. Atvėsinkite nenuėmę dangčio. Patiekalą patiekite šaltą.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)