Pasak koalicijos pirmininkės p. Virginijos Ambrazevičienės, VšĮ Atviros Lietuvos fondo Sveikatos programų direktorės, koaliciją įsteigti paskatino objektyvios priežastys. „Socialinė šių žmonių izoliacija ir diskriminacija skatina nusikaltimus, kasdien papildydama policijos suvestines ir priešiškai nuteikdama visuomenę. Ignoruodama pažeidžiamųjų grupių problemas ir jų nespręsdama, visuomenė saugi nebus“, – pabrėžia koalicijos pirmininkė Virginija Ambrazevičienė.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ 2003 m. atliktos apklausos rezultatai parodė, jog Lietuvos gyventojai dar smarkiai diskriminuoja narkotikų vartotojus, ŽIV infekuotuosius ar sekso paslaugų teikėjus. Tyrimo duomenimis, 81,7 proc. gyventojų nenorėtų kaimynystėje gyventi su narkotikus vartojančiu, 49,3 proc. – su užsikrėtusiu ŽIV ar sergančiu AIDS asmeniu, 46,7 proc. – su sekso paslaugų teikėju.

Kalbėdama apie pažeidžiamąsias visuomenės grupes, koalicijos vadovė nerimauja, kad šiuo metu priklausomybė nuo narkotikų ar alkoholio nėra visuomenės pripažįstama kaip sunki liga, kuriai būtina skirti tinkamą dėmesį. Iki šiol valstybės nekompensuojamas nė vienas specifinis medikamentas narkomanijai gydyti, nepakankamai prieinama ŽIV antivirusinė terapija.

„Būtina išplėsti antivirusinės terapijos prieinamumą ŽIV infekuotiems asmenims bei pasiekti, kad bent iš dalies būtų kompensuojami narkomanijos gydymui reikalingi medikamentai“, – teigia koalicijos vadovė p. Virginija Ambrazevičienė. Anot jos, žmonėms, sergantiems priklausomybės ligomis ir neturintiems sveikatos draudimo, dažnai net elementarios sveikatos priežiūros paslaugos yra neprieinamos.

„Vienas iš pagrindinių koalicijos tikslų – pasiekti, kad sergantys priklausomybėmis bei ŽIV infekuoti asmenys gautų kuo platesnį spektrą valstybės kompensuojamų gydymo ir reabilitacijos paslaugų“, – pabrėžė V. Ambrazevičienė.

Koaliciją sudaro 12 nevyriausybinių organizacijų, kurių kiekviena dirba konkrečioje su narkomanija bei ŽIV/AIDS susijusia problema. Tarp koalicijos steigėjų yra tokios organizacijos kaip: Pilietinių iniciatyvų centras, Klaipėdos m. narkotikų vartojimo ir AIDS profilaktikos grupė, VO Lietuvos pozityviųjų grupė, VO Narkomanų tarpusavio pagalbos iniciatyvos, VšĮ Atviros Lietuvos fondas, VšĮ Centrinės ir Rytų Europos žalos mažinimo tinklas, Lietuvos narkomanų pagalbos fondas, VšĮ Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir kt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją