„Nuoširdžiai dėkoju alytiškiams, atėjusiems į stadiono atidarymą ir nuoširdų palaikymą”, - kalbėjo kvapą atgaunanti rekordininkė.

Dar prieš atidarymą Rotušės aikštėje žygiui į stadioną rikiavosi daugiau negu tūkstančio Alytaus mokyklų mokinių ir jų tėvelių kolona. Žygiuojant ji nutįso beveik kilometrą.

Paklaustas, ar į stadiono rekonstrukciją investuoti daugiau negu 20 milijonų litų greitai atneš olimpinius medalius, A. Poviliūnas kalbėjo, kad ne viską reikia matuoti pinigais.

„Mes dažnai kalbame tik apie medalius, bet sportas ne tik medaliai, tai ir laisvalaikio praleidimas, sveikos gyvensenos formavimas. Alytaus stadione kiekvienas jaunuolis galės pasportuoti. Atnaujintas jūsų stadionas, esantis miške, - man kaip perlas. Jis toks jaukus ir šeimyniškas.

Ir ne tik. Stadionas moderniai įrengtas, yra pakankamai vietų, kad galėtų vykti aukščiausio lygio tarptautinės futbolo ir lengvosios atletikos varžybos. Tai didelė šventė ne tik alytiškiams, bet ir visai Lietuvos sporto bendruomenei.

Šie metai sėkmingi Lietuvai. Europos ir pasaulio čempionatuose iškovota dvylika olimpinių sporto šakų medalių. Viskas atsiranda ne iš karto. Lenkiu galvą prieš buvusius ir dabartinius miesto vadovus ir visus alytiškius, kurie supranta, jog sportas - tai ir sveikata, ir užimtumas.”


Taigi, Europos sporto organizatoriai turės išmokti Dzūkijos sostinės, į kurią netrukus ves varžybų maršrutai, pavadinimą.

Turėtų būti gėda

Lietuvos futbolo federacijos generalinis direktorius Julius Kvedaras nepažino atnaujinto stadiono, kuriame prieš kelias dešimtis metų jam pačiam teko žaisti prieš „Dainavos” futbolo komandą, pasidžiaugė nauja futbolo aikšte.

Joje įrengta moderni automatinė laistymo ir drenažo sistema. Federacijos generalinis direktorius Alytaus futbolo komandoms linkėjo kuo greičiau sugrįžti į šalies aukščiausiąją lygą ir gėdijo į atidarymą gausiai susirinkusius Seimo narius.

„Matau daug į atidarymą susirinkusių seimūnų. Jiems Vilniuje esančiuose stadionuose turėtų būti gėda sėdėti. Sostinėje nėra nė vienos padorios futbolo aikštės. Jų pastangomis sugriauta daug stadionų.”

Po oficialių kalbų, juostelės perkirpimo į atnaujintą aikštę draugiškoms rungtynėms išbėgo 1975 metais Lietuvos futbolo čempionės „Dainavos” senjorai ir Lietuvos sporto žurnalistų bei sporto komentatorių komanda.

Jos sudėtyje - Vytaras Radzevičius, Nerijus Kesminas, buvę alytiškiai Tautvydas Vencevičius ir Žydrūnas Grudzinskas. Buvo žaidžiami du kėliniai po 15 minučių. Alytiškiai parodė, kad ne veltui tapo čempionais - nepamiršo žaisti ir dar turi kvapo - rezultatu 1:0 įveikė gerokai jaunesnius žurnalistus. Pergalę atnešusį įvartį pelnė Eimantas Liaugaudas.

Įdomieji Alytaus stadiono skaičiai

1924 m. vasarą buvo atidarytas „Dzūko“ stadionas. Iš pradžių buvo tik futbolo aikštė, vėliau įrengtos teniso aikštelės ir krepšinio aikštė.

1925 m. įvyko pirmasis dzūkų pavasarininkų regiono kongresas, kuriame dalyvavo 1,5 tūkst. žmonių. Buvo surengta vietinio pobūdžio olimpiada. Ją organizavo Jonas Borevičius ir Antanas Graževičius.

1926 m. Lietuvos Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų kavalerijos pulkas, minint karininko Antano Juozapavičiaus žūtį, rengdavo arklių lenktynes, šokimus per kliūtis ir t. t. Vasarą Alytuje įvyko šaulių sporto šventė. Sporto instruktoriumi tuomet buvo Alytaus gimnazijos kūno kultūros mokytojas Karolis Dineika.

1929 m. prezidentas Antanas Smetona įsteigė žirginio sporto taurę. Ją tais metais laimėjo Alytuje stovėjęs antrasis ulonų pulkas. Taurė ulonams dar atiteko 1930, 1932, 1933 metais.

1957-1958 m. buvo rekonstruotas Alytaus stadionas, jis aptvertas betonine tvora. Įrengta viena geriausių Lietuvos futbolo aikščių, bėgimo takai ir lengvosios atletikos sektoriai.

1975 m. „Dainavos“ futbolo komanda pirmą kartą šiame stadione iškovojo Lietuvos čempionės titulą.

1993 m. pradėtas rekonstruoti Alytaus miesto stadionas - 2,4 ha plotas: futbolo aikštė su 2,5 tūkst. sėdimų vietų tribūnomis, 2 lauko teniso aikštelės, krepšinio aikštė, paplūdimio tinklinis. Numatoma dar įrengti lengvosios atletikos bėgimo takus, metimo sektorius, mini golfo aikštelę, biotualetus.

1999 m. Alytaus stadione įvyko 14 Lietuvos futbolo lygos rungtynių, 10 apskrities pirmenybių, tarptautinis trijų dienų vaikų futbolo turnyras. Taip pat įvyko 7 kultūriniai-pramoginiai renginiai. Vasarą veikė kartodromas, teniso kortai. Juose pirmą kartą organizuoti du Alytaus miesto lauko teniso mėgėjų turnyrai.

Iš viso miesto stadione per sezoną apsilankė apie 50 tūkst. miestelėnų. Dėl susidėvėjimo stadionas nuo 1995 m. nebuvo atnaujinamas.