Ministras teigia, jog Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) istorinio paveldo išsaugojimas Lietuvoje yra tarp prioritetų. Tačiau jis pabrėžė, kad ryšiai su kaimynais turėtų stiprėti ir per modernius projektus.

"Tikiu, kad ne tik istorinė dimensija, ne tik bendro paveldo, bendros ilgametės mūsų tautų istorijos atminties aktyvinimas padės mums bendrauti, o kursime ir modernią šiuolaikinę kultūros istoriją - šiuo metu kuriantys kūrėjai bendradarbiaus, megs asmeninius ryšius, bursis į projektus, koncertuos, kurs kartu, filmuos. Pažadu dėti visas pastangas, kad ateityje šie ryšiai tik plėtotųsi ir įgytų gyvybingumo", - teigė A.Gelūnas.

Parodos pristatyme dalyvavęs Baltarusijos kultūros ministras Pavlas Latuško (Pavlas Latuška) apgailestavo, kad šiuo metu nėra galimybių kasdien susipažinti su Lietuvos ir Baltarusijos kultūra. Jis savo ruožtu pakvietė A.Gelūną į "atsakomąsias" Lietuvos kultūros dienas Baltarusijoje, kurios, jo žodžiais, turėtų vykti kasmet.

Anot Lietuvos ministro, Lietuvos kultūros renginiai Baltarusijoje taip pat neturėtų likti "istorinėje plotmėje".

Baltarusijos ministras sakė besidžiaugiantis, kad abiejų šalių "sutartys neguli stalčiuose" - vyksta bendri kultūriniai projektai.

P.Latuško taip pat išreiškė viltį, kad Lietuva galėtų padėti pristatyti Baltarusijos kultūrą Europai.

"Tikiuosi, kad Lietuva palaikys mūsų projektus ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Kodėl šie projektai turėtų būti su Lietuva? (...) F.Boguševičius, K.Kalinauskas, A.Mickevičius - bendri mūsų veikėjai, dirbo čia, šiame mieste, ir sukūrė reikšmingus kūrinius mūsų kultūrai. Jie priklauso ne tik Baltarusijai, bet ir Lietuvai - reiškia, priklauso ir Europiniam kultūriniam palikimui", - kalbėjo Baltarusijos ministras.

"Jei LDK - šaknys, Baltarusija - medis. Ar gali Baltarusijos medis augti be šitų šaknų?" - retoriškai klausė jis.

Baltarusijos ministras taip pat teigė, kad jo šalis "nemonopolizuoja" istorijos: "Bendra pradžia ir LDK istorija - viskas, kas sieja lietuvių ir baltarusių tautas. Baltarusija niekada netempė antklodės ant savęs. Visi kartu turime pilną teisę didžiuotis mūsų istorija. Supraskime tai, ir supraskime, kad nereikia nieko dalintis, kad esame kartu".

P.Lazutko informavo, kad iš 13 LDK pilių Baltarusijoje šiuo metu restauruojamos trys: Miro, Lydos, Nesvyžiaus, ketinama atnaujinti ir Krėvos pilį.

Lietuvos kultūros ministras savo ruožtu pabrėžė, kad dėmesys kultūrai ir paveldui Lietuvoje galėtų būti didesnis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją