Naujoje Europos Komisijos ataskaitoje teigiama, kad nors daugiau kaip trečdalis Rytų Europos ir Baltijos šalių mokslininkų yra moterys (penkiolikos šalių ES ši dalis siekia 27,2 proc.), daugelis jų dirba srityse, kurių tyrimams ir taikomajai veiklai skiriamas menkas finansavimas. Todėl moterys yra išstumiamos iš konkurencingų ir gerai finansuojamų programų, ir taip kenkiama visai talentingų mokslininkių kartai.

Panašių problemų jaunesnės kartos mokslininkėms kyla ir daugelyje kitų Europos šalių. Moterims sunku siekti karjeros turint vaikų bei dėl socialinių-ekonominių veiksnių ir tyrimų sistemos struktūrinių ypatybių.

Nustatyta, kad vyrai triskart dažniau nei moterys užima aukštus akademinius postus. Nors moterys ir sudaro daugumą universitetų dėstytojų, jų karjera dažnai baigiasi žemesnėmis pareigomis.

Pastebima, kad ES tyrimų programose dalyvauja daug moterų mokslininkių. ES komisaras tyrimams Filipas Buskenas (Philippe Busquin) šiuos duomenis įvertino palankiai ir teigė, jog vienas iš ES programų tikslų yra tai, kad tyrimuose dalyvautų daugiau moterų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją