Kai sužinote, kad laukiatės pirmojo vaiko, veikiausiai esate nusiteikusi labai džiugiai ir darote visa, ką galite: atsisakote kofeino, vartojate vitaminus tinkamu laiku, reguliariai lankote jogos pamokas. Jūsų pirmagimis išvysta pasaulį, ir nuo to laiko visos jo gyvenimo akimirkos būna įamžintos vaizdo kamera – nuo tada, kai vaikas atmerkia akis, iki tada, kai jis pirmą kartą sugniaužia jūsų pirštą savo delne, kai pirmą kartą bando atsistoti, tuomet vaikščioti, tuomet jo pirmosios dienos mokykloje ir taip toliau.

O tuomet sužinote apie antrąjį nėštumą. Aišku, esate laiminga, bet ne iki begalybės. Pamirštate vengti kofeino ir pamirštate savo vitaminų dozes. Praleidžiate ir porą jogos pamokų. Atėjus jam į pasaulį, padarote kelias fotografijas, tačiau visi jo pirmieji kartai – ne tokie džiaugsmingi ir įspūdingi, kaip kad pirmagimio. Ar esate sutrikusi dėl savo elgesio? Ar rizikuojate, kad jūsų vaikui išsivystys antrojo vaiko sindromas? Sužinokite čia.

Antrojo vaiko sindromo paaiškinimas

Pasak garsaus austrų psichologo Alfredo Adlerio, tam tikros vaiko charakterio savybės priklauso nuo jo gimimo eilės, tai yra, ar jis buvo pirmagimis, ar antrasis šeimoje. Šios charakterio savybės būdingesnės, jei jis tapo antrojo arba viduriniojo vaiko šeimoje sindromo auka. Kodėl vaikui išsivysto šis sindromas?

Paprastai gimus pirmajam vaikui viskas yra nauja, kiekviena patirtis – unikali. Tėvams natūraliai norisi įamžinti kiekvieną momentą, džiaugsmingai sutikti kiekvieną pasiekimą ir sukurti savo vaikui gausybę gražių atsiminimų. Gimus antrajam vaikui, ta patirtis tampa ne tokia nauja. Jūs tai matėte, jūs ten buvote. Kas, kad jūsų antrasis vaikas pirmą kartą atsistojo – jūs tai jau matėte. Tačiau jam tai vis dėlto pirmas kartas, tiesa? Bet kadangi tai jau matėte, veikiausiai to nebefiksuojate, kaip ir daugybės kitų pasiekimų. Todėl jis pradeda jaustis mažiau pripažįstamas ir nevertingas, todėls gali imti jausti konkurenciją su broliu ar seserimi.

Kita šio sindromo priežastis – amžiaus skirtumas tarp jūsų abiejų vaikų. Jums galbūt neišeina suderinti abiejų vaikų auginimo, vieno išleisti į mokyklą ir pasirūpinti, kad jaunesnis laiku gautų pietus. Derinti šias užduotis tampa sudėtinga, todėl nebegalite kreipti dėmesio į savo jaunėlį, net jei norėtumėte. Galbūt jūs imate jį visur, tuo tarpu vyresnį paliekate įvairiausiuose ikimokykliniuose užsiėmimuose. Visa tai turi neigiamą poveikį tiek jums, tiek vaikui.

Antrojo vaiko apibūdinimas

Kadangi jūs negalite rodyti to paties džiaugsmo dėl savo antrojo vaiko, kaip kad darėte su pirmagimiu, jam veikiausiai išsivystys tam tikros „antrojo vaiko savybės“, kad jis pelnytų jūsų dėmesio.

Jis gali nereaguoti į jūsų jausmų protrūkį ir taip versti jus jaustis kalta, kad neskiriate jam pakankamai laiko, tačiau neleiskite, kad tai sutrukdytų jums rodyti savo jausmus. To jiems reikia labiau, nei galite įsivaizduoti.

Jie gali krėsti įvairiausius dalykus vien tam, kad gautų iš jūsų dėmesio. Nenuolaidžiaukite, tačiau ir nebarkite visą laiką.

Jūsų antrajam vaikui tikrai nepatinka nuolatinis lyginimas su vyresnėliu. Nereikia sakyti, „kodėl negali būti kaip tavo brolis/sesuo?“, kadangi jis bus priverstas elgtis priešingai. Galite susidurti su jo neigiamu požiūriu, sarkazmu ir pykčiu. Tačiau tokiose situacijose išsaugokite kantrybę. Tai sienos, kuriomis jis apsistato, ir jas galite įveikti per tam tikrą laiką su meile ir rūpesčiu.

Dėl jūsų ignoravimo antrasis vaikas gali būti ne itin ambicingas, manydamas, kad jo pastangos vienaip ar kitaip nebus įvertintos. Antrajam vaikui taip pat gali kilti sunkumų kovojant su įtampa.

Ne visi antrieji vaikai elgiasi pagal išvardytus principus, tačiau vienas jų yra gan įprastas visiems. Antrasis vaikas linkęs būti vienišius, ir jam gali ne itin gerai sektis kurti artimus santykius. Jis gali jų nevertinti taip labai, kaip kad vyresnėlis, ir tai gali sukelti įsipareigojimų problemų ateityje.

Jau pats faktas, kad tai skaitote, parodo, jog nutuokiate, kad su šiais sunkumais susiduria ir jūsų antrasis vaikas. Vienintelis dalykas, kuris gali pramušti šį barjerą, yra jūsų dėmesys ir meilė jam. Atminkite, antrasis vaikas lygiai tiek pat jūsų kaip ir pirmasis, todėl nusipelno lygiai tokio pat dėmesio. Tam gali prireikti šiek tiek laiko ir pastangų, tačiau atkreipti dėmesį į antrojo vaiko sindromą būtina, kad vėliau ateityje jam nekiltų emocinių problemų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)