Prognozuojama, kad nuo gegužės 1 d. esant laisvam prekių judėjimui tarp ES šalių, pildomų muitinės deklaracijų kiekis sumažės dviem trečdaliais. Dėl to nereikės ir dalies muitinės tarpininkų paslaugų.

Muitinės departamento duomenimis, dabar Lietuvoje veikia beveik 300 muitinės tarpininkų įmonių, kuriose dirba apie 1200 darbuotojų.

"Kurios firmos tik dirba toj srity, tai tų tarpininkų tiek nereikės, nebent vidiniuose postuose krovinių ieškos darbo", - sakė muitinės tarpininko atstovas Gintaras Fominas.

"Jų jau kaip ir nebereikės tų paslaugų. Bet, manau, kad yra PVM skirtumas visose šalyse, kažkas tą darbą dirbs, galbūt mokesčių inspekcija, galbūt galėtumėm ir mes. Situacija kol kas nežinoma", - sakė ir muitinės tarpininko atstovė Jolanta Talandzevičienė.

Pasak Kalvarijos kelio posto viršininko, muitinės tarpininkai jau dabar rengiasi šalies narystei ES - dirba su diegiama nauja tranzito kontrolės sistema, galiosiančia nuo gegužės. Dalis, spėjama apie penktadalis, muitinės tarpininkų - persikvalifikuos ir ims teikti kitas paslaugas.

Anot Kauno teritorinės muitinės Kalvarijos kelio posto viršininko R.Barono, panaikinus muitinę, vežėjai galės greičiau kirsti Lietuvos sieną ir taip sutaupys laiko.

"Atvažiavus vairuotojams bus atliekama tik pasų kontrolė ir muitinės tikrinimas - bus atliekamas tik mobilių grupių pagalba pagal tam tikrus rizikos faktorius. Ir kaip yra tam tikrų duomenų, vežėjų kaip dabar manoma, jie atlieka 2 reisus į mėnesį, jiems gali atsirasti trečias reisas, kadangi jie čia mažiau užtruks ant sienos", - sakė Kauno teritorinės muitinės Kalvarijos kelio posto viršininkas Rimantas Baronas.

Anot muitininko, tai gali lemti krovininio transporto rinkos persiskirstymą.

Šaltinis
Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją