Šioms kompensacijoms, anot G.Šivicko, iš viso prireiktų apie 3,5 mlrd. litų. Socialliberalo siūlymu garantiniai lakštai, kuriuos gautų buvę namų, butų bei žemės sklypų savininkai, būtų išperkami per 10-15 metų, jais taip pat būtų galima atsiskaityti už privatizuojamus objektus.

Tokią poziciją BFK vicepirmininkas išsakė penktadienį po susitikimo pas Seimo pirmininką Artūrą Paulauską, kur buvo aptariamos nuosavybės atkūrimo, o visų pirma - grąžintinų namų ir butų savininkų bei nuomininkų problemos.

Susitikime buvo nuspręsta sudaryti specialią Vyriausybės ir Seimo komitetų atstovų darbo grupę, kuri svarstys, iš kokių lėšų būtų galima finansuoti kompensacijų už prarastą nuosavybę mokėjimą.

Kaip žinoma, Seimas po pateikimo šią savaitę pritarė G.Šivicko bei jo kolegos socialliberalo Kęstučio Kuzmicko pateiktoms Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo pataisoms.

Jose siūloma asmenims, kurie dabar gyvena sovietų okupacijos metais nacionalizuotuose namuose ar butuose, suteikti teisę šiuos butus ar namus privatizuoti. Buvusiems šių namų ir butų savininkams turtą siūloma grąžinti ne natūra, o "už juos teisingai kompensuojant rinkos verte".

G.Šivicko skaičiavimais, vien butų ir namų vertei kompensuoti prireiktų apie 1,5 mlrd. litų. Seimo kontrolierių įstaigos duomenimis, daugiausiai - apie 800 - grąžintinų namų yra Kaune. Seimo kontrolieriaus Romo Valentukevičiaus teigimu, vien kompensacijoms buvusiems savininkams už Kaune esantį turtą išmokėti reikėtų apie 800 mln. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją